Ambtenaren niet meer vrij op dankdag

DALFSEN – De gemeente Staphorst schrapt de extra vrije dag voor ambtenaren op bid- en dankdag. Alleen in Urk zijn alle ambtenaren nog vrij zijn op deze dagen. Dat blijkt uit een rondgang van het Nederlands Dagblad langs de zestien gemeenten met een grote christelijke gemeenschap.

Biddag voor Gewas en Arbeid en Dankdag voor Gewas en Arbeid zijn twee protestantse gedenkdagen. Op deze dagen wordt er speciaal gebeden (in het voorjaar) en gedankt (in het najaar) voor de oogst en het werk. In veel orthodox-protestante kerken wordt dan ’s avonds een speciale kerkdienst gehouden die in het teken staat van gebed.

De gemeente Staphorst heeft onlangs besloten de doorbetaalde vrije dag voor ambtenaren op dankdag met ingang van volgend jaar te schrappen. De maatregel is een onderdeel van de bezuinigingsplannen van de gemeente. Omdat de gemeente intensief samenwerkt met de buren Dalfsen en Zwarteland en daarmee ook personeel uitwisselt, was een eenduidige afstemming over verlofdagen noodzakelijk. De publieksbalie van de gemeente blijft wel dicht op dankdag.

Artikel delen: