meer over de houtskoolbranderij van Jan Oude Breuil

houtskoolbranderij_rechten__kogelvanger.jpg

DALFSEN – RECHTEREN – Wat leuk om te zien dat de houtskoolbranderij van mijn vader ( Jan Oude Breuil )op jullie site staat.  Verder over het branden kan ik jullie wel wat vertellen.

Mijn vader had er 2 schuren op staan en een overkapping voor een trekker. Om te communiceren vanuit het bos naar huis hadden wij een 27MC waarmee we naar de hofstraat konden praten. Het hout werd in de ketels gedaan en rondom de ketels waren stukken hout half eronder de ketel gelegd, hier ging dieselolie overheen en daarna werd het aangestoken.

Hier foto’s van de houtskoolbranderij van de Heer Oude Breuil op landgoed Rechteren nabij de kogelvanger. Rond het jaar 1965

houtskool2.jpg

Voor het resterende hout ontfermen zich de houtskoolbranders. Deze stapelen het hout op in ronde hopen, met een omtrek van ongeveer 10 meter en een hoogte van 3 meter. Het geheel wordt afgedekt met lover en leem. Hierna wordt het hout in brand gestoken en er enige weken later als houtskool uit gehaald. Deze branderij komt in Nederland bijna niet meer voor en was zeer interessant om te zien.

Mijn vader ging altijd om een uurtje of 4 snachts weer naar het bos om zand over de ketels te gooien zodat alles gesmoord werd. Tegen het einde van de ochtend had je dan houtskool. De dieselolie die hiervoor werd gebruikt lag in een tank opgeslagen in het bos onder de grond en werd via een oude pomp uit de opslag gehaald, vroeger kon dit allemaal. Ook moesten we de brandweer bellen als we weer gingen stoken.

Groet,

Renee Oude Breuil

Artikel delen: