Geen ramsj in Sallandse horeca

BROEKLAND – DALFSEN – Voorbereidingen maken voor een vergadering of cursus in je feestzaal om vervolgens te ontdekken dat het om een soort magazijnverkoop gaat. Dit overkwam twee Sallandse horeca ondernemers in de afgelopen maanden. Beiden annuleerden de overeenkomst direct toen ze ontdekten dat de vage organisatie hun tafels wilde gebruiken voor uitstalling van grote goederen.

De meest recente poging ondervond het paar Berry en Noëlle Broekhof van café-zaal De Hoppe in Broekland. Telefonisch werd een zaal gereserveerd voor een vergadering op 20 oktober. Enige dagen later volgde een soort contractje dat ondertekend op de fax werd gezet. Daarna kregen de ondernemers kritische reacties over uitnodigingen om een ‘mooi prijspakket ter waarde van 299 euro’ op te halen tijdens die ‘vergadering’, na afloop van een ‘korte presentatie’ van twee en een half uur.Een afbeelding van een groot koffiezetapparaat gaf helderheid over de prijs, wat die presentatie behelsde stond er niet bij. Enig googlen leerde dat het om verkoop van partijvoorraden volumineuze goederen gaat, jargon voor onder meer meubels. Vooral de site van Tros Radar is misprijzend. ,,Wij wilden niet onze naam daaraan verbinden en hebben de bijeenkomst geannuleerd”, vertelt Noëlle Broekhof. Remco Dufour van Bosgoed in Heeten deed dat al eerder in mei bij dezelfde organisatie.Een onbekend aantal Sallanders ontving dit jaar een ‘certificaat’. Dat stond in chocoladeletters op een perkamentkleurig papier, met daarnaast een lauwerkrans rond de naam van de geadresseerde. Daaronder ‘persoonlijke uitnodiging’ en ‘het is zeker’ met een ronkend verhaal dat er een prijs van 299 euro klaar stond, alleen even op 20 oktober af te halen in café-zaal de Hoppe. Belangstellenden moesten per post reageren naar het Hollandsche Evenementen Bureau.

,,Wij kregen hierover redelijk veel telefoontjes”, blikt Noëlle Broekhof van De Hoppe terug. ,,We ontdekten al gauw dat mensen voor die prijs hele dure dingen moeten kopen, zoals matrassen. Voor veel te veel geld. We hebben de overeenkomst opgezegd omdat ze het bij de reservering een vergadering noemden. Dat is toch heel wat anders dan een verkoopactie van grote spullen. Toen we dat vertelden deden ze niet moeilijk.”

Dat ze een aantrekkelijk lijkende order voor soepmaaltijden en veel koffie en andere dranken mis liep nam het paar Broekhof voor lief. Van hun collega-exploitanten Dufour van cafézalen Bosgoed in Heeten hoorden ze dat die in mei hetzelfde deden. Marco Dufour: ,,Bij ons boekten ze voor een verkooptraining. Een cursus zoals we vaker hebben in ons bedrijf en heel wat anders dan een echte verkoop! Ik ben meteen naar Raalte gegaan toen iemand daar me op die brief attendeerde om die brief te lezen. Ze gebruiken hele agressieve verkoopmethoden. Later hoorden we dat ze nogal wat eisen stellen, zoals gratis maaltijden. Er ontstaat nogal eens vervelend gedoe over de rekening. Toen ze belden om te zeggen hoeveel mensen kwamen heb ik meteen geannuleerd omdat ze bij de reservering niet duidelijk waren geweest. Ze zeiden dat ze naar Dalzicht in Nijverdal zouden gaan.”Een medewerkster van deze uitspanning weet niet meer of er op 26 mei een verkoop is geweest, maar bevestigt dat het Hollandsche Evenementen Bureau er enkele keren per jaar is, zonder problemen over de rekening. Overigens heet het ‘boekingbureau’ van die organisatie Promo-Team in Arnhem. Beide organisaties waren gisteren telefonisch onbereikbaar. (bron de stentor)

Ook in Dalfsen: Het zelfde verhaal komt ook bij Het Boskamp in Dalfsen bekend voor:

Een paar maanden geleden werd ook daar een zaal besproken voor de demonstratie van een nieuw product. Ze wilden daar een zaal voor huren. Wij dachten, ach in een wat slappere tijd is zaalhuur nooit weg. Maar aan aantal dagen vóór de demonstratie kregen ze al telefoontjes van vooral oudere mensen dat ze een prijs hadden gewonnen, Die prijs kon bij Het Boskamp worden gehaald juist op die datum welke de zaal verhuurd was. Toen ging er bij ons een lampje branden. Wij hebben flink op internet gekeken, vooral op de site van Tros Radar (http://forum.www.trosradar.nl/viewtopic.php?f=27&t=70981 ) en  Vara kassa, we wisten toen al hoe laat het was. We hadden getekend voor de verhuur van de zaal, we konden niet meer terug. Bij ons is het altijd zo: afspraak is afspraak, dus ook nu. Wat wij toen bewuste dag hebben gedaan toen de heren verkopers hun spullen hadden ingeinstaleerd in de zaal, hebben we alle auto’s ( dat waren hoofdzakelijk oudere mensen) aangehouden en hen flink gewaarschuwd van wat die gratis gewonnen prijs inhield. De meesten maakten rechtsomkeert, ander zeiden: ik wil het toch mee maken. Ook kwam bij toeval de politie bij onze afzetting omdat er mensen waren die Het Boskamp, een beetje afgelegen in het buitengebied, niet kon vinden, De politie heeft hen de weg gewezen. Ik heb ook de politie toen gewezen op wat er gaande was. Die vonden het geweldig hoe wij dit oppakten. De politie is later op onderzoek gegaan naar de praktijken van deze mensen, maar vertelde, hier kunnen we echt niets aan doen. Het is volkomen legaal. De heren hebben bitter weinig verkocht die morgen. De zaalhuur is contant afgerekend. Daarna zijn er nog verschillende telefoontjes geweest voor het huren van een zaal. Maar de eigenaar van Het Boskamp vertelt: voor zulke praktijken nooit weer! We hebben een naam hoog te houden en willen met dergelijk praktijken niets van doen hebben.

Artikel delen: