We zijn er klaar voor.

RAALTE – DALFSEN – Nog maar een paar dagen en het is 24 oktober, de start van de derde Sallandse Wandelvierdaagse. De organisatoren hebben er alles aan gedaan om er weer een succes van te maken. Het weer zal daar ook een steentje aan bijdragen, maar de echte wandelaar laat zich daar weinig aan gelegen liggen.

Het aantal inschrijvingen loopt ongeveer parallel aan vorig jaar, maar

de verwachting is dat wandelaars die  minder dan vier dagen deelnemen zich pas melden op de wandeldag zelf. Dat kan tot wachttijden leiden en daarom het verzoek om een inschrijfformulier van de website www.sw4d.nl te  downloaden  en thuis al in te vullen.

De Sallandse Wandelvierdaagse kent vier afstanden: 8 km voor kinderen met hun begeleiders en 20, 30, 40km voor langeafstandswandelaars. De mogelijkheid voor deelname op minder dan vier dagen is al genoemd.

De routes zijn zo mogelijk nog fraaier dan vorig jaar, doordat er meer natuurpaden in zijn opgenomen. Zelfs geboren Sallanders staan versteld van de schoonheid van het landschap en ontdekken plekjes, waar ze nog nooit geweest zijn.

 Behalve natuur en herfstkleuren zullen de wandelaars onderweg verrast worden door de gastvrijheid langs de route en in de doorkomstplaatsen. De ondernemersverenigingen van Wijhe, Heino, Luttenberg, Heeten en Raalte zijn de aanjagers voor een hartelijke ontvangst, maar ook op rustplaatsen zoals Elshof en Herxen staat men met open armen klaar. Naast uitgestoken vlaggen en bemoedigende spandoeken worden er versnaperingen uitgedeeld, kan men straattoneel, zangkoren en andere muzikale vertoningen tegenkomen, zoals een troubadour, doedelzakspeler, drumfanfare en disc jockey. Dit alles om de wandelaar aan te moedigen, al loopt deze het risico door de gezelligheid uit zijn ritme te raken!

De kinderen wandelen onder het motto “Ik Lekker fit!?”. Zij volgen vier verschillende routes van zo’n 8km, die evenals de grote routes als een klaverblad om het centrum van Raalte heen liggen. Halverwege de route treffen zij niet alleen een controlepost, maar ook een kraampje, waar zij een lunchpakketje krijgen met heerlijkheden van bakker Jorink en Jumbo supermarkt. In dat pakketje zit in ieder geval het speciaal ontwikkelde Ik Lekker fit!?-broodje dat door een jury van schoolkinderen is gekozen is uit vier proefbroodjes. Kinderen die de vier dagen volbrengen krijgen de SW4D-medaille, maar maken ook kans op mooie prijzen, waaronder een fiets die ze zelf bij Kruiper Tweewielers mogen uitzoeken.

De organisatoren van de SW4D streven naar hoge kwaliteit, zowel in de wijze van communiceren, het bieden van fraaie routes, goede accommodatie en verzorging en vooral het waarborgen van veiligheid. Voor dat laatste wordt er samengewerkt met Rosec Security, een beveiligingsbedrijf dat gevoel heeft voor sfeer van een evenement, maar tevens op professionele wijze de veiligheid op het evenemententerrein bewaakt en op de routes verkeersregelaars inzet.

Voor de verzorging van de wandelaars zijn, op regelmatige afstanden van zo’n 7 km, rust- en verzorgingspunten ingericht. Veelal zijn dat horecagelegenheden, maar waar die niet aanwezig zijn, worden mobiele posten neergezet met een toiletwagen en een ‘koek en zopiekraam’. De EHBO wordt verzorgd door de EHBO-vereniging van de doorkomstplaats. Dat wil zeggen dat 10 EHBO-verenigingen hun medewerking verlenen. Zij zijn allemaal zijn toegerust om ‘eerste hulp bij wandelletsel’ te verlenen. Voor dit laatste heeft de SW4D de gelegenheid geboden scholing te volgen.

Maandag 23 oktober stroomt de Domineeskamp vol met wandelaars die hun startbewijs komen afhalen. De volgende dag vertrekken de 40km-wandelaars om 8.00 uur, de 30km om 8.30 uur, de 20km-lopers om 9.30 uur en de kids om 11.00 uur. De feestelijke intocht in Raalte is 29 oktober vanaf 13.00 uur.

 

Artikel delen: