Watertoerist geconfronteerd met sterk verhoogde toeristenbelasting

DALFSEN – Driebergen – Veel gemeenten vangen de aankomende bezuinigingen op via een forse verhoging van de toeristenbelasting. Dit blijkt uit een inventarisatie door RECRON. De Gemeente Dalfsen  wil de toeristenbelasting verhogen met tientallen procenten. RECRON vindt dit onaanvaardbaar en vraagt het nieuwe kabinet om in te grijpen.

Er zijn drie redenen waarom toeristenbelasting in deze vorm een doorn in het oog is voor recreatieondernemers en toeristen. 1. De hogere prijzen, veroorzaakt door toeristenbelasting, zijn zeer onverstandig in een tijd waarin de consument via internet alle prijzen makkelijk kan vergelijken. In het geval van de gemeente Voorst is een gezin met 2 kinderen voor een vakantie van twee weken bijna € 80,- euro duurder uit in 2012 dan in 2010. De keuze voor een vliegvakantie naar Turkije is dan snel gemaakt. De gemeente dupeert zichzelf. Minder toeristen betekent minder inkomsten uit de toeristenbelasting.2. De gemeente is een onbetrouwbare partner voor de recreatieondernemer en de toerist, omdat de hoogte van de toeristenbelasting in een jaar explosief kan stijgen.

3. De toerist betaalt een belasting waar hij niets voor terug krijgt, omdat het onduidelijk is waar het geld naartoe gaat.

RECRON is in principe tegen elke vorm van toeristenbelasting, maar begrijpt dat gemeenten deze niet ineens kunnen afschaffen. RECRON wil meedenken over een toeristenbelasting die voldoet aan de volgende twee eisen: 1. Een (eventuele) maximale verhoging per jaar die vastligt voor langere tijd.2. De opbrengst moet gebruikt worden voor voorzieningen voor de toerist.

RECRON vraagt aan het nieuwe kabinet om hierover afspraken te maken met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten in het bestuursakkoord. Daarbij vraagt RECRON van de individuele gemeenten om tijdens het vaststellen van de begroting van 2011 een betrouwbare partner van de toerist en het recreatiebedrijf te zijn. Een goede, betaalbare en kwalitatief hoogwaardige toeristische sector is in ieders belang.

(bron de Recron)

Artikel delen: