Dochter Amerikaanse soldaat bekijkt plek van crash

BALKBRUG – DALFSEN  Jan Nijensikkens moest ver terug in de tijd om zijn herinneringen weer naar boven te laten komen, maar de beelden van de bewuste dag in 1944 stonden hem nog helder voor de ogen. Het was de dag waarop een grote bommenwerper Portland Anne neerstortte bij Den Oosterhuis en de toen 11-jarige Nijensikkens zag het allemaal gebeuren.

‘Het was biddag en daarom waren we vrij. Terwijl we buiten waren, zagen we ineens een groot vliegtuig lager en lager gaan vliegen. Het was heel stil en in de verte zagen we een parachutist. Hij was nog net voor de noodlanding gesprongen’, vertelt Jan Nijensikkens. Voor hem zitten Marla en Glenn Okner, die samen met Teunis Schuurman die ochtend uit Amerika zijn overgekomen. Marla is de dochter van navigator Marlowe B. Olsen, een van de bemanningsleden van deze vlucht.

‘Later hoorden we dat het vliegtuig al boven Duitsland geraakt is en nog lang heeft kunnen doorvliegen’, vult Teunis Schuurman het verhaal aan. Hij is vrijwillig onderzoeker van de gebeurtenissen in de tweede Wereldoorlog en met name voor het gebied rond Vollenhove. ‘Omdat de piloot het niet aandurfde om over het IJsselmeer of nog verder te vliegen, heeft hij gebruik gemaakt van het vlakke land in deze omgeving om veilig te kunnen landen.’ En veilig ging het volgens Nijensikkens. ‘Het vliegtuig ging netjes over de elektriciteitsdraden die toen nog bovengronds zaten, vloog onder boomtakken door en raakte ook niet een van de boerderijen.’ Bij de locatie op Den Oosterhuis laat Nijensikkens exact zien hoe de laatste vlucht van de bommenwerper verlopen was. Marla Okner zat aan zijn lippen gekluisterd en stelde de ene na de andere vraag. Het is natuurlijk bijzonder om een ooggetuige te spreken die de crash heeft gezien waarbij haar vader ternauwernood aan de dood en de Duitsers ontsnapte. Want hoewel veel buurtbewoners niets hadden gemerkt van het neerstorten van de bommenwerper was dit niet aan de aandacht van de bezetters ontgaan. Binnen tien minuten na de landing waren Duitse soldaten al op de locatie en hielden iedereen op afstand. Toch is het nog gelukt om een foto te maken en is deze in het bezit gekomen van de Historische Vereniging Avereest. ‘Die hebben we niet gestolen, maar georganiseerd’, lacht Nijensikkens. Hij heeft meerdere vliegtuigen zien neerstorten en stuk voor stuk zijn ze in zijn herinnering opgeslagen. ‘Het vliegtuig was zwaar beschadigd’, vervolgt hij zijn verhaal. ‘maar de bemanning was er al bijtijds uitgesprongen. Omdat er een wind uit het noorden waaide, kwamen sommigen zelfs terecht in de buurt van Ommen. Een drietal werd opgepakt en krijgsgevangen genomen, anderen konden via een uitgebreide omzwerving door Nederland ontsnappen.’ Marla en Glenn Okner laten zich volledig bijpraten tijdens hun korte bezoek aan Balkbrug. Hoewel ze nog maar net aangekomen waren in Nederland hadden ze al een bezoek aan Vollenhove (waar enkele vluchtende bemanningsleden ook waren geweest) en aan Dalfsen achter de rug. In Dalfsen werd Odell Hooper uit handen van de overheersers gehouden. Hooper heeft jaren geleden al een bezoek aan Balkbrug gebracht. Na het bezoeken van de ‘landingsplaats’ vertrok Nijensikkens met het drietal nog naar de begraafplaats in Oud Avereest. Hier werd stilgestaan bij het drietal militaire graven van bemanningsleden van een andere crash. ‘Die ging gepaard met veel lawaai en brand’, legt Nijensikkens uit. ‘De slachtoffers waren grotendeels verbrand. Hoe anders verging het de bemanning van de Portland Anne’, zegt hij tegen Marla, die dankbaar knikt. Al geruime tijd heeft zij verwachtingsvol uitgekeken naar de ontmoeting met ooggetuige Nijensikkens. ‘Ik was erg opgewonden om je te ontmoeten en ben blij dat je ons nu nog zoveel kunt vertellen.’ (bron Hardenberg.nu)

Artikel delen: