DALFSEN – “Schoenendoos”, roept Bea van Keulen enthousiast. De kleuters uit groep 1 volgen het voorbeeld van de juf.
Trots houden ze de schoenendoos boven hun hoofd. Veel is er verder nog niet te zien aan de schoenendozen. Saai van buiten, leeg van binnen. Maar daar gaan de kinderen van basisschool De Schakel-Het Kleine Veer binnenkort verandering inbrengen.
Zij gaan de dozen pimpen. Mooi versieren en vullen met spulletjes, waar kinderen in Afrika blij mee zijn. Pennen, schriften, tandpasta, maar ook speelgoed kunnen ze erg goed gebruiken in landen als Malawi, Kenia en Oeganda.
Nieuw is het project Schoenmaatjes niet. Ook in Dalfsen doen ze het al een jaar of zes, weet juf Bea van Keulen te vertellen. “Het haakt aan bij Edukans, waar wij de zendingsprojecten van volgen. Het is ook heel persoonlijk. Kinderen vinden het heel leuk om iets voor een ander kind te maken of te kopen. Je geeft iets van jezelf en waar je toch niet mee speelt of je koopt iets kleins van je zakgeld. Als je twintig autootjes hebt, dan kun je daar wel eentje van in de doos doen”, geeft de kleuterjuf, die al meer dan dertig jaar aan de De Schakel verbonden is, aan.
Ze is wel eens in Afrika geweest, op vakantie in Kenia. “Als je zag hoe blij kinderen daar werden van een paar pennen. Ze zijn als school al blij als ze tafels, stoelen, een bord en een krijtje hebben, laat staan schriften en pennen.”
Van De Schakel, die onlangs is samengegaan met Het Kleine Veer, doen alle groepen van een tot en met acht mee aan het project, dat zijn al zo’n 260 dozen.
De kinderen knutselen de dozen thuis. In de week van 14 tot en met 25 november kunnen de kinderen de dozen op school inleveren. Via een streepjescode kunnen ze later volgen waar hun doos terecht is gekomen. Voor het verzenden wordt een bijdrage van vijf euro gevraagd. “Wij doen het in november, dat is ook symbolisch. Omdat het net voor sinterklaas valt. Wij krijgen hier heel veel en dan is het goed om erbij stil te staan dat ze elders in de wereld veel minder hebben”, legt Van Keulen uit. “Kinderen zijn altijd blij met een cadeautje, dat is hier zo en dat is daar niet anders.” (De Stentor)