Fietshelmpjes-actie in Lemelerveld

fietshelm.jpg

LEMELERVELD – Remco (5) heeft er nu drie. Drie helmpjes. ,,Een met stippen, een met een dino, en nu deze”, vertelt hij vrijdagochtend. Zojuist hebben 75 leerlingen van de groepen 1, 2 en 3 van de Heideparkschool in Lemelerveld een blauw-wit-oranje fietshelm gekregen. Voor veiligheid. Zo’n helm had Remco een paar maanden geleden goed kunnen gebruiken.

Remco was toen op zijn fiets op weg naar opa en oma. ,,Ik deed één hand van het stuur”, weet de hij nog. ,,Ik wilde zwaaien.” Hij viel en kwam met zijn hoofd op de grond terecht. Schedelbasisfractuur. Ja, hij weet nog dat hij in de ambulance ging, en ja, alles was aan. Lichten, sirenes, alles. En hij moest de naam van de politieagent nazeggen. ,,Het deed heel pijn aan mijn hoofd.” Remco legt zijn handen om zijn gezicht en trekt een grimas. Na een nachtje in het ziekenhuis knapte Remco snel op en een week later ging hij weer naar school. ,,Nu doet het niet meer pijn.” Op de fiets draagt Remco nu altijd een helm. Zo ongeveer als enige op school. De ‘verkeersouders’ van de Heideparkschool zien dat liever anders. Vandaar de actie van de ouders om het gebruik van fietshelmpjes in het verkeer te stimuleren. ,,Nee, exacte cijfers van ongevallen heb ik zo niet”, zegt Jan Rosink, secretaris Veilig Verkeer Nederland (VVN) afdeling Dalfsen. ,,Maar ieder ongeluk is er één teveel. Dus wij zijn heel blij met deze actie. Verplicht stellen van een helm is niet te doen in Nederland, maar misschien helpt deze actie om het gebruik te stimuleren.”

,,Jong beginnen”, vindt Aad van den Bergh, coördinator verkeersouders gemeente Dalfsen. ,,Dan is er meer kans dat het blijvend is.” Een van de verkeersouders benadrukt dat de kinderen een helm ‘normaal’ moeten gaan vinden. ,,Nu wordt iemand die een helm draagt daarmee geplaagd”, aldus Carola Waayerink. ,,Tja, kinderen onder elkaar. Een helm is niet ‘cool’. Het zou mooi zijn als dat verandert.” Deze vrijdagochtend wordt de aanzet gegeven. De kinderen krijgen, live op RTV Oost, de helmpjes, ter waarde van zo’n 10 euro, aangeboden. Ze zijn ter beschikking gesteld door het Regionaal Orgaan voor de Verkeersveiligheid in Overijssel, die de partij nog had liggen uit een eerdere actie. Silla en Lars mogen de helmpjes demonsteren. Trots fietsen ze een paar rondjes door de speelzaal van de school. Dat vinden de klasgenootjes wel mooi, zomaar binnen fietsen. Ze joelen, zingen en klappen. Remco kijkt toe en denkt er het zijne van. Hij is immers al helemaal aan zijn helm gewend.

bron: de Stentor

Artikel delen: