RECRON stelt verhoging toeristenbelasting aan de kaak

bordcamping.jpg

Veel gemeenten vangen de komende bezuinigingen op via een forse verhoging van de toeristenbelasting, meldt de Vereniging van Recreatieondernemers RECRON. De organisatie noemt het ‘onaanvaardbaar’ en vraagt het nieuwe kabinet om in te grijpen.

Onder de gemeentes die hun toeristenbelasting willen verhogen, vallen de gemeente Voorst (stijging van 200%) en de gemeenten Valkenburg, Zeewolde, Dalfsen en Noordoostpolder (tientallen procenten). De hogere prijzen zijn volgens de recreatieondernemersorganisatie ‘zeer onverstandig’ in een tijd waarin de consument via internet alle prijzen makkelijk kan vergelijken.

RECRON heeft ook bezwaar tegen de verhoging van de belasting, omdat het onduidelijk is waar het geld naartoe gaat. De toerist betaalt dus voor iets waar hij niets voor terug krijgt. De ondernemersorganisatie noemt de gemeente ‘een onbetrouwbare partner’, omdat de hoogte van de toeristenbelasting in een jaar explosief kan stijgen. RECRON zegt tegen elke vorm van toeristenbelasting te zijn, maar de gemeentes tegemoet te willen komen onder twee voorwaarden. Dat is dat er een maximale verhoging is per jaar die van tevoren vastligt voor langere tijd. De tweede voorwaarde is dat de opbrengst gebruikt moet worden voor voorzieningen voor toeristen.

Artikel delen: