Keihard koersballen voor zege

koersbal.jpg

De Haagse dames van de Bingo waren een vaste rubriek bij Man Bijt Hond. De Overijsselse koersballers zouden ook niet misstaan in het tv-programma dat iedere werkdag op Nederland 2 te zien is. Vijfhonderd koersballers kwamen gisteren samen in De Trefkoele in Dalfsen voor het Provinciaal Koersbaltoernooi Overijssel.

Een beetje ballen voor bejaarden, kan je zeggen. Maar daarmee wordt de koersballers te kort gedaan. Veel te kort. “He hallo, jullie ook hier. Ik zoek mijn zus, wat een boel grijze koppies”, geeft een bezoeker meteen een goed beeld van de sportzaal deze ochtend.

Veel grijs en wit haar, nog meer stramme spieren en kromme ruggen. Maar ook veel lachende gezichten en geconcentreerde blikken. Ze hebben allemaal hun eigen motivatie, allemaal hun eigen verhaal. “Oeehhh, daar komt weer een bruine bal. Ach, weer niks”, schudt Dina Veldman het hoofd. Ze is er altijd. “Ik moet wel echt ziek wezen en in het ziekenhuis liggen, wil ik niet gaan koersballen”, vertelt de dame uit Dalfsen. Ze wordt al jaren geplaagd door reuma en andere kwalen. “Ik zit helemaal niet goed in elkaar, vanavond kan ik ook niks meer, dan lig ik op de bank. Maar koersbal is mijn alles.” Waarom het dan zo leuk is om met ballen over een groene vilten mat te rollen om zo dichtbij een klein wit balletje te eindigen, is nog best moeilijk uitleggen. “Het is zo leuk.” Haar stralende gezicht zegt meer. Lol heeft Bertha Bakker (73) ook, samen met man Henk (75) speelt ze voor De Lolmakers uit Bathmen. “We heten niets voor niets zo. We hebben echt lol, de gezelligheid is heel belangrijk.” Een stoeltje verderop zit Albert Pierik, met 78 jaar de eennajongste van de team Rolmoppen uit Dalfsen. Hij ziet dat het niet goed gaat. Weer gaan de punten naar de tegenstander. “Uiterst slecht. Een afgang dit keer.” Zenuwen? “Misschien wel of de anderen zijn gewoon beter”, lacht hij.

Team Hoonhorst schuifelt voorbij, tijd om te buurten. Niet voor Gerrit-Jan Jaspers (81). Nauwlettend houdt de Ommenaar het spel in de gaten. De koersballer van Dante 2 doet al jaren mee. En niet alleen voor de fun. “Als er geen drang meer is om te winnen, hoef je ook niet aan sport te doen.” Hij speelt toernooien in Vroomshoop, Gramsbergen, Almelo en Dalfsen natuurlijk. Dat is met 72 clubs de grootste van allemaal. “Koersbal is bij ouderen heel erg in trek. Iedereen kan meedoen”, loopt Jaspers meteen naar de ander kant van de baan. “Even kijken hoe de puntentelling is. Ik ben ook captain van deze groep”, zwaait hij nog na. De captain van Dalfsen steekt het klembord onder zijn arm en gaat met zijn team een baan verderop. “Het komt wel goed met ons”, houdt hij goede moed.  

Bron: De Stentor

Artikel delen: