Verdwijnt de piraat van platteland?

zendmast_piraat.jpg

NIeuwleusen – Het wachten is nu op de brief van hetAgentschap Telecom. Alle piraten met een zichtbare mast achter het huis kunnen een aanzegging verwachten.

Als ze vervolgens worden betrapt op uitzenden, levert dat een boete van maar liefst 2500 euro op. “Dat is een heleboel geld”, zegt een Nieuwleuser piraat, die niet met zijn naam in de krant wil. “Als je dan nog een keer wordt betrapt komt er direct weer 2250 euro bij. Dan kun je binnen veertien dagen bijna 5000 euro wegbrengen.Dat is voor de meeste jongens niet weggelegd. Ik verwacht dat als dit wordt doorgezet het voor veel jongens is afgelopen en veel piraten hier in de omgeving zullen verdwijnen.”

Nieuwleusen telt zo’n zeven redelijke piraten, die wekelijks uitzenden, daar cirkelen nog een heleboel kleine piraatjes omheen. Vaak betreft het een club vrienden, die samenkomen in een keet en om beurten draaien. “Je had het kunnen verwachten dat zoiets er een keer aan zat te komen. Maar ze vergeten dat een heleboel Nederlandse zangers groot zijn geworden door de piraat en dat is erg jammer”, vindt de Nieuwleusenaar, die ook geen hoge boetes wil riskeren straks.

Martien Ekkelenkamp is zo’n zanger uit piratencircuit.Samen met Tineke Willems vormt hij het duo Harten10. Met hun nieuwe single ‘Ik wil je niet kwijt’ zijn ze onlangs op nummer 84 binnengekomen in de Top 100. In de hitparade van RadioNL staan ze 23ste de eerste week. “Overal waar ik kom bij ons in de buurt, op de bouw of in een fabriek, hebben ze de geheime zender aanstaan.”

Het verdwijnen van de piraat, zou ook de ondergang van veel Nederlandstalige artiesten betekenen. “Wij worden veel gedraaid op de piraat.We worden op handen gedragen door die jongens. Het zou heel jammer zijn als dat wegvalt”, zegt Ekkelenkamp.

Voorheen legde het Agentschap Telecom een boete op van 1250 euro, daarbij werd dan ook de zendappartuur in beslag genomen.Die laten ze nu staan, ook omdat de inspecteurs met steeds meer agressie te maken krijgen. Onlangs werd een opspoorder van het agentschap klemgereden door boze piraten uit Dedemsvaart, Staphorst en Nieuwleusen en werden de banden van zijn auto leeg gestoken. “Die verhalen horen wij ook en dat kan natuurlijk niet”, zegt de zanger uit Ankum. Toch lijken de zwaardere boetes ook de oplossing niet te bieden, vindt Ekkelenkamp. “Er moet toch veel in overleg mogelijk zijn.Zolang die jongens gewoon uitzenden en geen overlast veroorzaken, dan lijkt het me geen probleem. Ze zeggen dat het soms stoort op andere zenders, maar ook dat lijkt me erg mee te vallen.Leven en laten leven, zou ik zeggen.” (De Stentor)

Artikel delen: