Verdachte oplichters naar huis

geld.jpg

Met valse identiteitsbewijzen probeerde een bende vanaf 2008 door heel Nederland geld bij banken af te troggelen. Banken in onder meer Steenwijk, Dalfsen en Meppel werden slachtoffer van de criminele organisatie. Op basis van aangiftes vanuit heel Nederland werd een onderzoek gestart, waarbij meerdere verdachten werden aangehouden.

Donderdag moesten vijf verdachten, variërend in de leeftijd van 24 tot en 33 jaar, voorkomen tijdens een zogenaamde pro forma-zaak in de Lelystadse rechtbank. Hun raadsmannen pleitten er stuk voor stuk voor dat de vier Almeerders en één Amsterdammer op vrije voeten zouden worden gesteld. De mannen zouden al veel te lang vast zitten. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat pas voor in het voorjaar van 2011 gepland. Dit zou volgens de raadsheren vooral te wijten zijn aan het Openbaar Ministerie (OM). ,,Mijn cliënt zit nu al negen maanden in voorlopige hechtenis, en het OM is in al die tijd niet in staat geweest om een dossier af te ronden. Ook is er nog steeds geen sprake van een definitieve tenlastelegging”, zei een van de raadsheren.

Daarnaast was de verdediging van mening dat ze het gehele dossier moeten ontvangen en niet een selectie van de officier van justitie. De rechtbank kon zich hierin vinden en oordeelde dat de verdediging alle stukken moet krijgen. Daarnaast schorste ze de voorlopige hechtenis van vier verdachten onder de voorwaarden dat ze hun paspoort inleveren, zich netjes gedragen en verschijnen op uitnodigingen van de rechtbank. Bij één Almeerder werd de voorlopige hechtenis helemaal opgeheven.

Het nieuws dat de mannen (voorlopig) op vrije voeten worden gesteld, werd onder gejuich en geklap ontvangen. De vriendinnetjes op de publieke tribune kregen een handkus, een knipoog of een brede glimlach toegeworpen. Vanaf vrijdag worden zij weer herenigd.

Artikel delen: