rollen over de Lemelerberg

lemelerberg.jpg

LEMELE – Eind november is de Lemelerberg ook veilig te bewonderen door rolstoelers die op eigen houtje de natuur willen opsnuiven.

Het speciale rolstoelpad, door Landschap Overijssel al omgedoopt tot Leeuwpad, is dan klaar. Dit is het tweede en laatste deel van het Leeuwproject van Landschap Overijssel op de Lemelerberg. De monumentale Leeuw die sinds 1934 over het landschap uitkijkt, is dit voorjaar in oude glorie hersteld. De aannemer kon toen niet gelijk beginnen met het aanleggen van het rolstoelpad van bijna één kilometer, omdat de vergunningaanvragen meer tijd kostten. Terreinbeheerder Hans Dijkstra van Landschap Overijssel meldt dat de klus nadat de vergunningen rond waren, volgens plan verlopen is. “Al is het voor ons geen gangbaar project geweest. Normaal zijn we vooral bezig met heide en bos. Dit keer ging het om heel andere zaken als restauratie en het aanleggen van een rolstoelpad. In totaal heeft het een ton gekost. We hebben zelf een deel gefinancierd en particulieren, fondsen en stichtingen hebben geld gegeven.”

Naast het pad, is ook op de parkeerplaats bij het restaurant op de berg het een en ander gedaan. “Daar is, vlakbij het restaurant, een aantal invalidenparkeerplaatsen aangelegd, met een goede ondergrond. Dat was nodig, want de ondergrond op de rest van het parkeerterrein is heel moelijk begaanbaar voor mensen met elektrische rolstoelen of andere loophulpen.”

Doel voor Landschap Overijssel is dat mensen die niet zo goed ter been zijn of zich met een elektrische rolstoel moeten voortbewegen toch zelfstandig de natuur in kunnen gaan. “Het landschap liet niet veel meer toe dan een pad van bijna één kilometer, want verder is het te steil voor rolstoelers.”

Vanwege de invaliden parkeerplaatsen is elders op het parkeerterrein meer parkeerplek voor ‘gewone’ auto’s gekomen.”Daarmee konden we gelijk een vervelend ruimteprobleem oplossen. Op drukke dagen werden veel auto’s ‘klem’-gezet doordat de indeling niet zo logisch was.” Landschap Overijssel wil overigens bewust niet meer parkeerruimte. “Deze mooie zondagen is er natuurlijk geen ruimte genoeg en moeten mensen verderop parkeren. Maar het is geen doen om de natuur op te offeren voor parkeerplaatsen die een paar dagen per jaar nodig zijn.” Overigens verwacht Dijkstra op 6 november ook nog een hoop drukte op de Lemelerberg. “Dan is de jaarlijkse natuurwerkdag, en tegelijkertijd is dan de Lemelerbergloop. De atleten komen zelfs een stukje langs het rolstoelpad.” www.natuurwerkdag.nl

Bron: De Stentor 

Artikel delen: