Bomengroep gooit zich in eikenstrijd Rechterensedijk

rechterensedijk.jpg

DALFSEN – Naast een stortvloed aan reacties van bezorgde burgers en politieke partijen die zich over het onderwerp buigen gooit nu ook de Bomengroep van Dalfsen zich in de strijd om de bomenrijen langs de Rechterensedijk voor kap te behoeden.

In een brief aan de raadsleden en het gemeentebestuur verwondert de werkgroep, onderdeel van de Vrienden van Dalfsen, zich over de aanleiding van eventuele kap. De Bomengroep vraagt zich af of het rooien van bomen de verkeersveiligheid wel daadwerkelijk vergroot. “Het verwijderen van de bomen zou mensen alleen maar aanmoedigen sneller te gaan rijden”, zo schrijft de belangengroep. “Dat vermindert de veiligheid op de weg.” Dat de eiken als kaprijp bestempeld worden gaat er bij de Bomengroep niet in. “Van aftakeling is absoluut geen sprake. Helaas is een aantal bomen aan de stam beschadigd door breed vrachtverkeer, maar dat is een ander aspect. Er zijn nog geen natuurlijke gaten in de rij gevallen, een teken van algehele gezondheid.”

Na de vele reacties die inmiddels op de burelen van het gemeentehuis zijn binnengestroomd lijkt het onwaarschijnlijk dat gemeente eventuele kap door zal zetten. In het verleden stelde de gemeenteraad voor om alle kernen vanuit Dalfsen via een tachtigweg met elkaar te verbinden. In het geval van Dalfsen en Lemelerveld moeten, om aan die eis te voldoen, bomenrijen op de Rechterensedijk sneuvelen om de minimale wegbreedte te waarborgen. De gemeente onderzoekt nu of het ook met ‘zestig’ kan door de weg als een zogenaamde ‘erftoegangsweg’ in te richten. Veel karakteristieke eiken ontkomen zo aan de kettingzaag.

Bron: De Stentor

Artikel delen: