Nacht van de nacht in Dalfser bossen hoort bij de toppers

ivn.jpg
ivn gids Agnes Neimeijer

DALFSEN – AGENDA NACHT VAN DE NACHT 2010 met daarbij het aantal deelnemers. Zaterdag 30 oktober was dé Nacht van de Nacht. De wandeling bij Het Boskamp georganiseerd in opdracht  de Gemeente Dalfsen, van die avond hoort bij de toppers in Overijsel. De wandeling onder leiding van de IVN gids Agnes Neimieijer samen met een huifkartocht en onderweg een kop soep, ging er in als koek!

De nacht in Almelo (Almelo)     deelnemers: 100

Ouders met kinderen zijn van harte welkom in Beeklustpark. Daar is een wandeling in het donker uitgezet waar kinderen kennis maken met het nachtleven. Ze maken opdrachten die betrekking hebben op lichtvervuiling, nachtdieren, nachtvlinders en insecten, uilen en de sterrenhemel. Organisatie: IVN Almelo

De Nacht in het Reestdal (Balkbrug)    deelnemers: 30

Wat hoor, voel, ruik en zie jij ’s nachts in het Reestdal? Samen met een natuurgids ontdekt u de schoonheid van de nacht en ervaart u de stilte.  Aan het eind van de wandeling wordt er een verhaal verteld en is er voor iedereen warme chocolademelk.

Locatie: Natuurinformatiecentrum De Wheem te Oud-Avereest (vlakbij Balkbrug).

Organisatie: Landschap Overijssel/ivn vrijwilligers

Sterren kijken (Dalfsen)     deelnemers: 40

Onder begeleiding wandelt u over het mooie terrein van de natuurboerderij en krijgt u uitleg over het zonnestelsel. Bij onbewolkt weer zullen er telescopen worden opgesteld. Verder is er een presentatie over meteorieten.

Informatie: www.sterrenwachthetvechtdal.nl

Nachtwandeling (Dalfsen)     deelnemers: 120

Ervaar het bos in het donker met deze spannende natuurwandeling van een half uur onder begeleiding van een natuurgids. Na de wandeling staat de huifkar voor u klaar voor een mooie toertocht in de omgeving. Tussendoor zal gestopt worden voor een kleine pauze met een kop soep.

Organisatie: Het Boskamp ism gemeente Dalfsen www.hetboskamp.nl

zie ook: https://dalfsennet.nl/comment.php?comment.news.283

Nacht in De Kleine Tuinman (Dedemsvaart)    deelnemers: 20

In de ontdektuin is het altijd al donker en worden dieren en planten niet gestoord door verlichting in hun nachtleven. Deze avond kun je op ontdekkingstocht. Om 20.00 uur kun je de sterren gaan bekijken en luisteren of je ook egels hoort scharrelen. Verder wordt er een spannend verhaal verteld.

Organisatie: www.dekleinetuinman.nl

Sterrenkijkavond (Denekamp)     deelnemers: 85

Altijd meer willen weten over de sterrenhemel en lichtvervuiling. Kom dan naar het gemeentehuis. Deze avond worden diverse voorstellingen gehouden over dit onderwerp en wordt er uitleg gegeven wat er die avond allemaal aan de sterrenhemel te zien is. Deze avond worden de lichten op het plein gedoofd en buiten staan verschillende telescopen opgesteld, waarmee bezoekers o.a. de maan en Jupiter kunnen bekijken.

Organisatie: Sterrenwacht ism gemeente Nacht van Natura Docet (Denekamp)    deelnemers: 15

Kinderen kunnen op ontdekkingstocht door het donkere museum van Natura Docet en maken kennis met de nachtdieren.

Organisatie: Natura DocetNacht van De Ulebelt (Deventer)    deelnemers:100

Beleef de Nacht van De Ulebelt! Tussen 19.00 en 22.00 uur ben je van harte welkom voor de natuurbelevingstocht in het donker! Er is van alles te doen: er is informatie over sterren en nachtvogels en bij helder weer kunnen we sterren kijken door een telescoop. Verder kun je braakballen uitpluizen, meedoen aan een spannende zintuigentocht en met de kleintjes gaan we kijken of de dieren van de Kinderboerderij wel liggen te slapen.

Wethouder Pierey neemt deze avond de top 5 van lichthinderlijke plekken in ontvangst. Alle inwoners worden opgeroepen om aan de Ulebelt een lijstje door te geven. Meer informatie www.ulebelt.nl

Zaklampentocht op Hof Espelo (Enschede)   deelnemers: 250-300

Het terrein om het koetshuis is op deze avond verlicht met waxinelichtjes en vuurkorven. Kinderen gaan samen met hun ouders het bos in. Onderweg komen zij van alles tegen en moeten verschillende opdrachten uitvoeren. Het belooft een spannend avontuur te worden. De wandeling richt zich op kinderen tussen de 6 en 10 jaar.

Informatie:  www.landschapoverijssel.nl

Activiteitentocht (Haarle)     deelnemers: 30

Scouting Haarle organiseert voor haar leden een nachtelijke ontdekkingstocht waar nachtdieren centraal staan.

Organisatie: Scouting Haarle

 

Nachtwandeling (Hardenberg)    deelnemers: 30

Onder begeleiding van natuurgidsen trekken we het natuurgebied Collendoorn in. We maken een wandeling van ong. anderhalve uur en ervaren de duisternis. Verder krijgen we informatie waarom duisternis zo belangrijk is voor dieren. Tijdens de wandeling kunt u een top 5 lijstje inleveren van lichtbronnen die mogelijk gedoofd of getemperd kunnen worden. De informatie zal aan de gemeente worden overhandigd.

Organisatie: IVN

Ontdekkingstocht door donker museum (Hengelo)  deelnemers: 600

De provincie Overijssel nodigt je uit in het Twents Techniekmuseum Heim voor een spannende ontdekkingstocht in het donkere museum. En voor wie na deze nacht toch zijn licht wil laten schijnen, is er de mogelijkheid dat een stuk duurzamere te doen. Lever hiervoor je gloeilamp in en ontvang in ruil een spaarlamp. Verder is er een led-lampen show.

Organisatie: Provincie Overijssel ism  Twents Techniekmuseum Heim,

Avonturentocht (Hengelo)     deelnemers: 15

Aan de hand van lichtbeelden zal kort iets verteld worden over nachtvogels. Daarna gaan we met de fiets naar het techniekmuseum HEIM, waar een ‘ledlampenvuurwerk’ plaatsvindt. Vervolgens maken we een fietstocht door het centrum we letten op plekken met overbodige verlichting. Tijdens de tocht zal de gemeente vertellen wat zij onder andere doet op het vlak van openbare verlichting.

De afsluiting van de fietstocht is in het Informatiecentrum (Weusthagpark), waar een beker warme chocolademelk klaar staat.

Donker Hoge Hexel (Hoge Hexel)     deelnemers: 50

Een nachtelijke wandeling door het donker, waarbij we stil staan bij het feit dat het op het platteland steeds lichter wordt.

Op de zolder van de school maken we kennis met een bijzonder nachtdier: de vleermuis

Organisatie: Natuur en Milieu Wierden

Stiltewandeling in het donker (Mander)   deelnemers: 30

Het gebied bij de watermolen is op deze avond het decor van de stilte. Slechts de watermolen zelf is verlicht. Kinderen gaan samen met hun ouders groepsgewijs het bos in onder leiding van gidsen. Onderweg is het stil en spannend. De wandeling richt zich op kinderen tussen de 6 en 12 jaar en duurt ongeveer een uur. Na afloop is er warme chocolademelk

Informatie: (0529) 408408 www.landschapoverijssel.nl

Borkeld in het donker (Markelo)    deelnemers: 15

Een unieke gelegenheid om kennis te maken met De Borkeld in het donker. De bat-detector gaat mee, wie weet komen we nog vleermuizen tegen. Om half negen staat er een telescoop opgesteld om de sterrenhemel te bewonderen en krijgt u deskundige uitleg.

Organisatie De Groene Hof i.s.m. Staatsbosbeheer.

De Nacht van landgoed Westerflier (Markelo)   deelnemers: 35

Wandelen door een donker bos is een hele belevenis. Mensen kunnen de weg in het donker namelijk niet goed vinden. Nachtdieren hebben daar geen enkele moeite mee. Samen met IVN gidsen gaan we op pad en ontdekken waarom het belangrijk is dat de nacht donker is. In het bos horen we uilen en ervaren spelenderwijs hoe vleermuizen hun weg zoeken. Verder kijken we naar de sterren

 IVN-Diepenheim

Beleef de Sallandse Heuvelrug in het donker (Nijverdal) deelnemers: 130-150 

Ervaar de donkere nacht zonder overbodige verlichting tijdens een twee uur durende wandeling in het Nationaal Park De Sallandse Heuvelrug. Onder begeleiding van natuurgidsen trekt u het gebied in. In het bezoekerscentrum geeft de Sterrenwacht uitleg over de sterrenhemel en staan er telescopen opgesteld zodat u bij helder weer de sterrenhemel kunt bewonderen.

Informatie: www.ivnhellendoorn-nijverdal.nl

Nachtwandeling (Ommen)     deelnemers: 35

Wilt u meer weten over de nacht en het nachtleven van dieren? Kom dan naar het Natuurinformatiecentrum de Besthemermolen. Na een korte inleiding gaan we op stap met de boswachter en maken we een mooie wandeling door de duisternis door de Eerder bossen bij de Steile Oever.

Organisatie: Natuurinformatiecentrum en Ver. Natuur en Milieu Vechtstreek

Nacht van De Weerribben (Ossenzijl)    deelnemers: 25

Deze avond is een unieke gelegenheid om kennis te maken met De Weerribben in het donker. Het gebied dat normaal gesproken na zonsondergang gesloten is voor bezoekers, is nu onder begeleiding van de boswachter toegankelijk. Met een fluisterboot trekt u het gebied in.

Organisatie: Staatsbosbeheer

Het Rubens Kwartet by night (Oud- Ootmarsum)  deelnemers: 90 

In het Springendal organiseert Staatsbosbeheer een unieke combinatie van een wandeling door het donker gekoppeld aan een huiskamerconcert door het Rubens Kwartet en harpiste Gwyneth Wentink met het programma Ainsi la Nuit: een reis door de nacht.  In een rijkelijk gevarieerd concertprogramma wordt u meegenomen door het veelzijdige kleurenpalet van de schemering en de Nacht. Mysterieus, maar ook sfeervol en intiem.

Organisatie: Staatsbosbeheer

Het Springendal (Ootmarsum)    deelnemers: 40

Ervaren natuurgidsen nemen u mee op een anderhalf tot twee uur durende ontdekkingstocht in het donker. Een unieke kans om het Springendal bij nacht te beleven, het donkerste plekje in Overijssel! Onderweg is er een verrassing!

Nacht van de Veldschuur (Rouveen)    deelnemers: 70 

Doe mee aan de verrassende en informatieve nachtroute door de Olde Maten. Draag laarzen en kleren die tegen een stootje kunnen! Neem uw fototoestel mee en maak onder begeleiding een nachtshot! Bij de Veldschuur staan telescopen opgesteld waarmee u de sterrenhemel kunt bewonderen en uitleg krijg van leden van Vereniging Sterrenkunde Thales. Tegen 21.00 uur gaat het kampvuur aan en wie weet krijgen we nog bezoek?! Een leuk uitje voor jong en oud.

Sterren dichtbij (Rijssen)     deelnemers: 25

U wordt van harte uitgenodigd door IVN Rijssen-Enter om te genieten van de sterrenhemel. Bij helder weer staat er buiten een telescoop opgesteld en kunnen we de maan, de planeten en sterrenstelsels bekijken. Bij bewolkt weer is er een binnenprogramma en kunt u kennismaken met nachtdieren.

Locatie: Het Overveen, Veendijk 4a Rijssen

Nachtavontuur (Sint Jansklooster)    deelnemers: 45

Kinderen die van een natuuravontuurtje houden gaan mee op deze spannende vaartocht die begint vanuit het bezoekerscentrum. We leggen aan bij een onbewoond eiland, gaan sterren kijken en de Nachtwachter laat ons de geheimen van de Wiedennacht beleven.

Nacht van de Woldberg (Steenwijk)    deelnemers: 45

U wordt bij het T-huis in Tuk ontvangen door Titi Zaadnoordijk met een poëzie performance. Daarna maakt u onder begeleiding van een Life&Nature specialist een bijzondere nachtwandeling over de Woldberg.

Nachtelijke avonturen (Zenderen)    deelnemers: 25

Beleef de duisternis. Onder begeleiding maakt u een korte kanotocht over de Bornsebeek. Daarna maakt u te voet een GPS tocht over het landgoed Weleveld richting centrum Buitensport Twente. De tocht wordt afgesloten met een boeiende lezing over sterren.

Informatie: opgeven vooraf vereist. www.buitensporttwente.nl/contact

     Korte evaluatie Overijssel

Nacht van de Nacht 2010Intro

In 2005 is de campagne Laat het donker, donker! gestart.

Natuur en Milieu en De Twaalf Provinciale Milieufederaties willen bereiken dat gemeentes, provincies en bedrijven permanent beleid gaan voeren waarbij de schoonheid en het belang van duisternis voorop staan. Een jaarlijks terugkerend onderdeel is de landelijke Nacht van de Nacht. De Nacht vindt plaats eind oktober, als de zomer- in wintertijd overgaat.

Ruim driekwart van de Nederlanders wil dat de nacht donkerder wordt, zolang de veiligheid niet in het geding is, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van De Provinciale Milieufederaties.

In de afgelopen jaren merken wij dat in Overijssel behoud van duisternis steeds hoger bij de provincie en gemeenten (o.a. project Twentse gemeenten) op de agenda staat en dat er structurele maatregelen worden genomen bijvoorbeeld t.a.v. openbare verlichting of het doven van de aanstraalverlichting van monumenten na 00.00 uur. 

 

Activiteiten Nacht van de Nacht

De Nacht van de Nacht, werd dit jaar voor de zesde keer georganiseerd en was wederom een groot succes. Landelijk hebben meer dan 25.000 mensen, waaronder ook veel kinderen genoten van de nachtelijke activiteiten. De activiteiten waren zeer divers van aard: workshops nachtfotografie, uilen ballen pluizen, maar ook (belevings) tochten in het donker, sterren kijken en lezingen over nachtdieren, sterrenhemel etc. Centraal doel van de activiteiten is dat mensen tijdens de nacht de schoonheid van duisternis ervaren en dat zij weten dat duisternis belangrijk is voor mens en dier.In Overijssel werden op 28 locaties een of meer activiteiten georganiseerd (zie bijlage 1 overzicht). Zo’n 2.500 tot 3.000 mensen (jong en oud) hebben aan de activiteiten deelgenomen. Uit de evaluatie blijkt dat zowel de organiserende partijen, als de deelnemers zeer tevreden en erg enthousiast waren. Velen geven aan dat de Nacht van de Nacht inmiddels een begrip is geworden. Overhandiging Top 5 lijstje:

Het verzoek om een lokaal top 5 lijstje samen te stellen met lichthinderlijke plekken werd door de lokale vrijwilligers positief ontvangen. Uiteindelijk zijn er op vier locaties top 5 lijstjes opgesteld. Enkele groepen die in eerste instantie enthousiast reageerden hebben het uiteindelijk niet opgepakt.

Op de volgende locaties zijn top 5 lijstjes opgesteld:

– Hardenberg: Tijdens de nachtwandelexcursie heeft het IVN een top 5 lijst samengesteld met de deelnemers. Dit lijstje wordt binnenkort aan de gemeente overhandigd;

– Deventer: nme-centrum De  Ulebelt had een oproep in de krant geplaatst en heeft de top 5 tijdens de Nacht aan wethouder Pierey overhandigd;

– Hellendoorn: het IVN heeft samen met de Sterrenwacht tijdens de Nacht een lijstje aan de wethouders Beintema en Ter Avest overhandigd.

– Almelo: Stichting Natuurlijk Twente heeft een oproep in de krant geplaatst en op basis daarvan een top 5 lijstje met lichthinderlijke plekken opgesteld. Het lijstje moet nog overhandigd worden.

Mag het licht uit?

In juni zijn alle gemeenten aangeschreven met het verzoek aan de Nacht van de Nacht deel te nemen. Dit jaar hebben acht Overijsselse gemeenten gehoor gegeven aan de oproep: Dalfsen, Deventer, Dinkelland, Enschede, Hengelo, Ommen, Wierden en Zwolle. Ook de provincie Overijssel ondersteunde de nacht. Zij doofden o.a. de verlichting van de gemeentelijke gebouwen, hebben de bedrijven in hun gemeente aangeschreven met de oproep de lampen te doven, en ondersteunden de lokale activiteiten financieel of met publiciteit. Enkele bekende Overijsselse bedrijven die ook de verlichting hebben gedoofd waren o.a. Deloitte (zij starten intern een discussie om de reclameverlichting tussen 23.00 -8.00 uur te doven) en Achmea. Communicatie.

Natuur en Milieu Overijssel heeft in de periode vooraf aan de Nacht van de Nacht veel tijd besteed aan de werving van gemeenten en lokale groepen om in actie te komen tijdens de Nacht:

• diverse malen een oproep aan groepen laten uitgaan om activiteiten te organiseren en ze daarnaast specifiek benaderd;

• brief aan B&W en gemeenteraden verstuurd met de oproep om mee te doen aan de Nacht van de Nacht;

• infomateriaal verspreid onder de natuur- en milieugroepen;

• gemeenten en groepen waar nodig ondersteund en geadviseerd bij de activiteiten (o.a. voorbeeldbrief oproep bedrijven en checklist gestuurd);

• diverse persberichten over de Nacht van de Nacht laten uitgaan.

• Lokale vrijwilligers opgeroepen een top 5 lichthinderlijke plekjes in de gemeente aan de wethouder te overhandigen tijdens de Nacht.Uit de evaluatie blijkt dat de organiserende organisaties (o.a. lokale natuur en milieugroepen, gemeenten, sterrenwachten, Landschap Overijssel, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer) erg tevreden waren. Aandacht in de media

Die was weer bijzonder groot, zowel landelijk, regionaal als lokaal. Zowel vooraf, als achteraf van de Nacht van de Nacht is de boodschap: het belang van donkere nachten goed in de publiciteit geweest. Er zijn verschillende interviews gegeven aan regionale en lokale radio/tv en krant. Ook was er na de Nacht veel aandacht in de media met een verslag van de activiteiten. Uit de evaluatie blijkt dat iedereen erg tevreden is over de media aandacht. Een selectie van de verschenen artikelen, zie bijlage. Daarnaast heeft een aantal gemeenten de activiteiten in hun gemeente op de gemeentelijke website gezet. Zwolle, 11 november 2010

Loet van der Heijden

 

Artikel delen: