Vragen over nieuw restaurant op Old Heino

HEINO – Het restaurant dat recentelijk werd geopend op landgoed Old Heino, roept vragen op bij de horeca in Heino maar ook bij Lokaal Alternatief (LA). De partij heeft er inmiddels vragen over gesteld aan het gemeentebestuur van Raalte. Egbert den Daas van LA stelt dat in het bestemmingsplan ruimte is gemaakt voor een 12-persoonsrecreatiewoning voor mensen met een beperking.

Tegen dat plan is geen bezwaar gemaakt – nadat eerdere plannen voor realisering van een centrumvoorziening met onder meer een restaurant op het park op grote bezwaren stuitte. ,,Nu blijkt dat er geen 12-persoons recreatiewoning is gebouwd maar een restaurant – ’t Hoogehuus genaamd”, aldus Den Daas. Dat restaurant draait al. ,,Het schijnt dat er zelfs al feestpartijen vanuit Heino-dorp zijn verdwenen richting dit restaurant”, weet Den Daas, die zegt dat de horeca zich belazerd voelt ‘omdat men tot twee keer toe door de gemeente op het verkeerde been is gezet’. ,,Al tijdens de bouw zijn aan de gemeente vragen gesteld door een horeca-ondernemer, die te horen kreeg dat er geen restaurant maar een ontvangstruimte met een koffie/snackhoek en een frisdrankautomaat zou komen.”Den Daas wil weten hoe het zit met de vergunningen. ,,Zijn er horeca-, gebruikers- en milieuvergunningen verstrekt. Zo ja: waarom heeft de gemeente hieraan meegewerkt. Zo nee, waarom kan het restaurant dan al draaien?” Hij vindt dat de raad ook op het verkeerde been is gezet omdat er toestemming is gegeven voor de bouw van een 12-persoonsrecreatiewoning, niet voor een restaurant. ,,Waarom zijn we niet over de verandering ingelicht?”

Directeur Paul Bijleveld van ECH Groot Stokkert, dat het park beheert, zegt dat er twee dingen door elkaar gehaald worden. De 12-persoonsrecreatiewoning is van stichting Poldermaat en wordt nu gebouwd. Het restaurant maakt deel uit van de centrumvoorziening op het park.

,,Een park zonder centrumvoorziening is als een lichaam zonder hart”, aldus Paul Bijleveld van ECH Groot Stokkert uit Wapenveld. De zorgstichting beheert het hele park, waaronder ongeveer vijftig zorgrecreatiewoningen. Voor die recreanten is er een centrumvoorziening gebouwd, waarin ze ook kunnen worden behandeld. ,,En daar is ook een keuken en restaurant bij. Voor de mensen op het park, maar het zou ook fijn zijn als er passanten gebruik van maken. Feesten geven? Dat kan ook. Volgens ons is er geen aanpassing van het bestemmingsplan voor nodig.” De realisering van een centrumvoorziening op Old Heino kent een roerige geschiedenis. B&W verleenden toestemming maar moesten die terugtrekken toen bleek dat er geen goed bestemmingsplan lag. Er lag een plan uit 1998, waaraan GS van Overijssel voor het deel Old Heino goedkeuring hadden onthouden. Daarvoor was een nieuw bestemmingsplan nodig waarbij rekening moest worden gehouden met de boer naast het plan. Door het centrumgebouw op een andere plek te bouwen, heeft de boer geen bezwaren meer, zegt Bijleveld. Een centrumgebouw is volgens hem nodig om de laatste vijftig van in totaal 150 recreatiewoningen te kunnen bouwen. (dit en meer morgen in de stentor editie Salland)

Artikel delen: