Sterrebos midwinterhoon wandeling en de Horte-kerstwandeling

hoorn1.jpg

De Sterrebosmidwinterhoornwandeling Foto H.G.  zondag 19 dec. Bij Het Boskamp

De sterrebosmidwinterhoornwandeling

DALFSEN – Op zondag 19 december a.s. zullen alle Dalfser midwinterhoornblazers de ”oaleroep ” laten horen in het Sterrebos in Dalfsen. Op uitnodiging van Partycentrum Het Boskamp komen zij in een zo groot mogelijk aantal om dat eens even te laten zien en te horen hoe dat gaat. Zien? Ja: ze laten ook zien door middel van een demonstratie hoe een dergelijk hoorn gemaakt wordt.

Ze gaan om 13.00 uur beginnen, Leuk zo;n boswandeling. (Want ook op afstand, zeker bij vriezend weer, kan je deze bloazers al van ver horen) De toegang is gratis. Warme chocolade, snert en glühwein zal er aanwezig zijn, dat is dan weer niet gratis. Honden mogen uitsluitend aangelijnd mee en denk aan het poepzakje, zodat ook het Sterrebos lekker fris blijft.

Zie hier de foto’s van vorig jaar:

Het Boskamp kerst 2009 (Bron: hgfoto op picasaweb.google.nl)

 

Kerstwandeling dit jaar op Landgoed de Horte . Op Tweede Kerstdag, zaterdag 26 december, houdt Landschap Overijssel in samenwerking met het particuliere Landgoed Mataram een sfeervolle Kerstwandeling bij De Horte te Dalfsen. Vanaf 10.30 uur kunnen wandelaars de routebeschrijving verkrijgen bij de entree. U kunt kiezen uit een korte en een lange wandeling.

De kosten voor de kerstwandeling bedragen € 3,00 per persoon. Dit is inclusief een lekkere kop warme chocolademelk met krentenwegge. Beschermers van Landschap Overijssel kunnen gratis deelnemen.

Kerstsfeer Bij Kerst hoort natuurlijk een bepaalde sfeer. Aan het eind van de route kunt u dan ook genieten van een beker warme chocolademelk, een plak krentenwegge en sfeervolle muziek. De route wordt opgeluisterd door fraaie gedichten van Koos Geerds en mysterieuze klanken van de midwinterhoorn.

Starttijd wandeling

De routebeschrijving wordt tussen 10.30 uur en 15.00 uur uitgegeven. De korte route is 5,5 kilometer, de lange route 11 kilometer. Wandelaars die de lange route willen lopen wordt aangeraden uiterlijk 14.00 uur te vertrekken, zodat ook zij voor het donker weer terug kunnen zijn.

Karakteristieke landgoederen

De Horte en Mataram zijn eeuwenoude landgoederen. De Horte is aangelegd aan het begin van de 17e eeuw. Typerend voor die tijd waren de rechte lanen. Later zijn hier vrijstaande bomen en slingerpaadjes bij gekomen die u tijdens een wandeling mooie doorkijkjes bieden. De naam Mataram dateert uit 1800. De fraaie buitenplaats is omgeven door een gracht. Er staan nog verschillende gebouwen en elementen die herinneren aan de Mataram van toen. De lange route leidt u door het buitengebied van Hoonhorst met interessante landschapselementen zoals klimaatbosjes en een wildtunnel en het natuurontwikkelingsgebied Emmertochtsloot.

Huis de Horte

De Kerstwandeling komt natuurlijk ook langs het Landhuis De Horte. Dit huis stamt uit de 17e eeuw. Enkele aanbouwen zijn van de 18e en 19e eeuw. De tuin in Franse stijl ziet eruit zoals rond 1900, met oude fruitrassen, bloemen en kruiden. Vanaf 1973 is landgoed De Horte eigendom van Landschap Overijssel en dient nu als hoofdkantoor. Landgoed de Horte ligt aan de Poppenallee 39, 7722 KW Dalfsen

Artikel delen: