Frijling groep houdt ‘sociale gesprekken’

Rokus Troost bestrijdt CNV bezwaren. Dat de ‘Frijling groep’ een sociaal plan aan zijn laars lapt, bestrijdt directeur Rokus Troost meteen. “Dat er niet een sociaal plan is, is een heel groot woord”,zo laat hij weten, “we zijn er juist heel bewust mee bezig”. Eigenlijk vindt hij ook dat er nu sprake is van een verkeerde volgorde.

 Het heeft er alles weg van dat het personeel van zijn bedrijf via de krant moet lezen wat er besproken is aan de onderhandelingstafel tussen het CNV en de directie. En het personeel zou niet geïnformeerd moeten worden via de pers, maar via ledenoverleg. Toch is hij nu ook bereid om een en ander uit te leggen. “We hebben geen sociaal plan, maar wel sociale gesprekken. Wij hebben één op één gesprekken gevoerd en wij hebben iedereen een baangarantie gegeven. We gaan ook investeren in opleidingsmogelijkheden, want in Dalfsen zijn er ook andere functiemogelijkheden, meer allround vaak”. De reiskostenvergoeding ziet hij als een discussiepunt. “Zelfs het CNV gaf aan dat ze weten dat wij tot niets verplicht zijn. Wettelijk gezien is ons bedrijf te klein en zijn wij op het punt van deze reiskostenvergoeding tot niets verplicht. Toch willen wij aan het personeel een gebaar maken en zijn wij over gegaan tot het opnemen van een vergoeding, wel met een afbouw daarin”, zo legt dhr. Troost uit.Wat betreft de verhuizing en het voorbereiden van het personeel naar die verhuizing heeft hij juist een heel positief gevoel. “We zijn er juist heel goed mee bezig. Het personeel uit Zwartsluis is bijvoorbeeld net op een rondleiding in Dalfsen geweest en heeft daar ook al kennis kunnen maken met de ploegleiders daar. De stemming was heel positief!” Dinsdag 23 november 2010 zal er een vervolggesprek zijn tussen het CNV en de directie. Voorafgaande aan het gesprek is er een ledenvergadering met het personeel.

Houding directie schiet vakbond in verkeerde keelgat

CNV: De Frijling Groep lapt ‘sociaal’ plan aan laars

Banketbakkerij Blei in Zwartsluis sluit in 2011 zijn deuren, verhuist naar Dalfsen en deze verhuizing zal niet gepaard gaan met gedwongen ontslagen. Zo was onlangs te lezen in De Zwartewaterkrant over De Frijling Groep die zijn bakkerijen, vanaf volgend jaar, wil samenvoegen. Vrijdagmiddag 19 november 2010 heeft er een eerste gesprek plaatsgevonden tussen de CNV Vakbond en de directie van Banketbakkerij Blei Zwartsluis B.V. en de uitkomst is dat dinsdag 23 november a.s. een ledenvergadering gehouden zal worden met het voltallige personeel. “Dat er geen gedwongen ontslagen zullen volgen uit deze verhuizing is een prachtig uitgangspunt”, begint dhr. Roeten van de CNV Vakcentrale zijn ervaring met de directie en toch heeft hij een ander gevoel bij de onderhandelingen met de directie. Hij ervaart dit uitgangspunt als een lege huls!”Bij deze verhuizing hoort een sociaal plan voor het personeel, maar de directie vindt niet dat dit nodig is; zij bieden iedereen werk. Maar wat betekent werk als het personeel veel moet inleveren?’, zo vraagt Roeten zich af.

Hij legt uit dat er ’s morgens vroeg nog geen openbaar vervoer is tussen Zwartsluis en Dalfsen. Personeel krijgt straks wel een reiskostenvergoeding, maar die is minimaal. Tot juni 2011 komt er een reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer, tussen juli en december 2011 bedraagt deze vergoeding dan 14 cent per kilometer en daarna zal het nog maar 9 cent (!) per kilometer zijn. “Knap als er een auto is die zo goedkoop kan rijden!”

En dan is er nog de kwestie ‘tijd’. De CNV wil dat er in een sociaal plan een compensatie voor tijd wordt opgenomen. Niet voor altijd, maar in etappes van een aantal jaren. Nu komt het er op neer dat personeelsleden straks elke dag een uur extra kwijt zijn aan reistijd. De mening van de CNV is dat voor de personeelsleden de verhuizing nu betekent dat zij er hun eigen tijd in moeten steken én kosten voor het reizen. Dat kan niet de bedoeling zijn. Ze worden dan min of meer gedwongen zelf ontslag te nemen. En dat laatste schiet vakbond CNV in het verkeerde keelgat.De vakbond houdt dinsdag 23 november aanstaande tussen 12.00 uur en 13.00 uur een inderhaast overleg met het personeel, aansluitend volgt weer een overleg met de directie.

“We zullen ons maximaal inspannen om er zo uit te komen. Maar als het met praten niet lukt, zullen we kijken of we andere maatregelen moeten nemen”, laat dhr. Roeten weten. De Frijling Groep is om een reactie gevraagd, maar heeft nog niet gereageerd op moment van schrijven.

 (bron zwartewaterkrant)

Artikel delen: