Rechter: verklaring inbreker scholen een ‘zwamverhaal’

  ZWOLLE/LEMELERVELD – ,,Ik was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats”, zei de 47-jarige B. van de R. gisteren bij de rechter in Zwolle. Hij verwijt de politie dat ze hem nog steeds op zijn hielen zitten vanwege zijn verleden. Dat de diefstallen van de Zwollenaar tot het verleden behoren, bleek woensdag op geen enkele wijze.

Op 21 januari werden uit twee scholen in Lemelerveld en Heino een videocamera, geld, bankpassen en rijbewijzen gestolen. Een half uur later trof de politie Van de R. en zijn schoonzoon in de buurt aan. Ze stonden vlak naast de gestolen goederen die langs de kant van de weg lagen. Op het politiebureau hield het tweetal vol dat ze een eindje waren rijden met de scooter. Ze zouden in de scholen een plaspauze hebben gehouden, maar hadden niets gestolen. Ze zouden geen idee hebben waar die spullen vandaan kwamen.

,,Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar het is echt waar”, zei Van de R. gisteren. Zijn raadsman bevestigde dat zijn cliënt de schijn dik tegen heeft. ,,Maar dat is onvoldoende voor een veroordeling.” Volgens Van de R. kon ook niet worden bewezen dat hij op 5 mei een snorfiets stal in Zwolle. Hij beweerde dat zijn schoonzoon hem had gebeld voor hulp, omdat zijn snorfiets een lekke band had. Tijdens het verwisselen hiervan stond de politie voor zijn neus. ,,Ik ging er niet vanuit dat de snorfiets was gestolen.” De man werd ook verweten dat hij een gestolen fiets in zijn bezit had. Maar het verhaal dat hij deze had geleend van zijn schoonzoon – niet wetend dat de tweewieler was gestolen – werd bevestigd door de schoonzoon.

De rechter sprak hem van dit laatste feit vrij van heling. Voor de overige verklaringen had hij een krachtige samenvatting: ,,Het is een zwamverhaal.” Hij legde hem, conform de eis, een gevangenisstraf van zestig dagen op. Daarvan zat Van de R. er al vijftig uit in voorarrest. De rechter legde bovendien een werkstraf van zestig uur ten uitvoer op, die de Zwollenaar nog op de plank had liggen wegens een eerdere veroordeling. (bron Stentor Salland)

Artikel delen: