Zou crowdfunding een oplossing kunnen zijn?

jansen2.jpg

Ik lees net onderstaand bericht.

Zou crowdfunding een oplossing kunnen zijn?Gr Wim Duteweerd

dinsdag 23 november 2010 – 20:16:07

door WillyLEMELERVELD – Het is stilletjes in en rond zaal Jansen in Lemelerveld.

Weinig of geen activiteiten. Vreselijk jammer dat ze hier geen geschikte koper voor kunnen vinden. En ook heel begrijpelijk dat de Heer en Mevrouw Jansen er toch een keer een punt achter willen zetten, want horeca lijkt mooi en makkelijk werk met je moet gewoon hele lange dagen draaien in dit vak, wil je overleven.Je doet niet zo maar even. We zijn benieuwd hoe dat gaat uitpakken. Want op een gegeven moment zal er ook onderhoud gepleegd moeten worden. En maar hopen dat de vandalen niet toe gaan slaan, waar daar is het allemaal te mooi voor. Zullen wij een bod doen?

Wat is Crowdfunding?Crowdfunding is een onderdeel van crowdsourcing. Bij crowdsourcing, “outsourcing naar de crowd”, wordt een online groep, ofwel een crowds, betrokken en gevraagd on mee te denken en mee te doen met bepaalde ideeen.

Crowdfunding betekent ‘funding door de ‘crowd’, ofwel vele kleine ‘investeerders’ en belanghebbenden die bereid zien om kleine bedragen te investeren voor bepaalde doelen waarbij zijn zich betrokken voelen.

Deze belanghebbenden geven allemaal een relatief klein geldsbedrag wat bij elkaar opgeteld leidt tot één grote investering waarmee de doelen verwezenlijkt kunnen worden: Crowdfunding is sinds kort pas mogelijk en nu sterk in opkomst. Het wordt mogelijk gemaakt door de zeer snelle groei van grote online communities en Social Media zoals LinkedIn, Hyves, Twitter, Facebook maar ook geaccepteerde online payment als Ideal en Paypal.

Door deze nieuwe manier van het verkrijgen van fondsenwerving of financiering is het steeds beter mogelijk om kapitaal te verzamelen bij grote groepen mensen, ofwel online ‘crowds’. Mooie voorbeelden van Crowdfunding zijn de online campagnefinanciering van “Barack Obama”, Sellaband (muziekbands door de crowd) en Zopa (microfinanciering online voor 3e wereld). Wanneer kan Crowdfunding worden gebruikt?Crowdfunding kan niet op ieder product / concept worden toegepast!

Crowdfunding en crowdsourcing zijn alleen mogelijk wanneer de crowds zich oprecht betrokken voelen bij hetgeen waaraan ze kunnen meedenken, meedoen of zelfs meefinancieren. Betrokkenheid en/of passie staan centraal.

Enkele sectoren waarin het aannemelijk is dat de doelgroep (crowd) betrokken is zijn de volgende:

Healthcare (zorg, onderwijs, onderzoek)

Entertainment (muziek, films, boeken)

politiek, sport, horeca en alle andere segmenten waarover mensen gepassioneerd of betrokken kunnen zijn.

Betrokkenheid is om te zetten in geld. Wat is de motivatie achter Crowfunding?De motivaties van mensen voor crowdfunding zijn oa.: erkenning, het willen delen, goed willen doen, een enabler zijn en plezier!

De gedachte dat mensen voor een (kleine) investering ook direct geld terug willen zien gaat vaak niet op als men betrokken is en bijvoorbeeld wel (online) erkenning krijgt, op de hoogte wordt gehouden, andere dingen ontvangt of plezier heeft in het ‘deel uitmaken van’.

Er zijn reeds duizenden voorbeelden te noemen van (groepen) mensen die online hun betrokkenheid hebben omgezet in waardevol commentaar, feedback enz. Inmiddels zijn er ook diverse succesvolle voorbeelden van mensen die deze betrokkenheid hebben omgezet naar het mee willen financieren, ofwel crowdfunding.

Meer informatieVoor meer informatie en voorbeelden over crowdsourcing en crowdfunding kunt u gratis lid worden van “The Global Crowdsourcing Network” op LinkedIn en ons eigen Social Network www.thecrowdsourcingnetwork.com. Klik op de logo’s aan de rechterzijde om naar de websites te gaan.

Ook kunt u kijken op de website van Open Innovators (www.openinnovators.net) waarop diverse informatie te vinden is.

Artikel delen: