Blik mag bij het gewone afval

 Nedvang heeft in samenwerking met Stichting Kringloop Blik de campagne “Blik bij het gewone afval” gelanceerd. Het doel van deze bewustwordings-campagne is Nederlanders duidelijk maken dat metalen verpakkingen al op grote schaal gerecycled worden. Ook wordt uitgelegd hoe dat gebeurt. Blik is een verpakkingssoort die zich uitermate goed leent voor scheiding achteraf.

 

Consumenten zamelen veel afval gescheiden in: papier, glas en plastic. Door het succes van de inzameling van plastic verpakkingsafval vragen veel mensen zich af wat ze nou eigenlijk met hun lege blikjes moeten doen. Waarom worden die niet gescheiden ingezameld?

 

Wie blik in de afvalbak gooit, werkt al mee aan de recycling. Blik wordt door afvalinstallaties uit het restafval gescheiden. In sommige afvalbedrijven wordt blik van het afval gescheiden voordat het restafval de verbrandings-installatie in gaat. Bij andere afvalverwerkings-installaties blijven metalen achter nadat het restafval is verbrand. Met magneten of andere magnetiseer-technieken worden de metalen verpakkingen uit de as gehaald.

 

Het teruggewonnen blik wordt weer gesmolten en ingezet bij de productie van nieuw staal en aluminium. Blik komt terug in nieuwe frisdrankblikjes, conservenblikken, maar ook in bijvoorbeeld fietsen. Met de recycling van blik besparen we energie en primaire grondstoffen.

 

In de meeste gemeenten worden papier, glas en plastic verpakkingsafval door de consument gescheiden en door de gemeente ingezameld. Blik wordt al sinds jaar en dag prima gerecycled wanneer het bij het restafval wordt gegooid. Reeds 87% van de metalen verpakkingen krijgt een nieuw leven.

 

Artikel delen: