‘Werknemers Blei moeten ruim 1.000 euro inleveren’

CNV: Werknemers Banketbakkerij hebben geen idee waar ze aan toe zijn!

CNV Vakmensen wil betere afspraken voor de 23 werknemers die nu nog werken bij Banketbakkerij Blei in Zwartsluis. “Zoals het er nu voor staat, moeten ze netto 1.000 tot 1.200 euro per jaar aan reiskosten inleveren”, constateert onderhandelaar Harm Roeten van CNV Vakmensen.

“Dat vinden we niet reëel. Vooral als je weet dat een groot deel van de problemen bij het bedrijf zijn veroorzaakt door mismanagement.”

Banketbakkerij Blei stopt in de loop van 2011 met de productie van taarten en koeken. Het werk verhuist naar het moederbedrijf Fryling in Dalfsen. “De mensen hebben een baangarantie gekregen”, zegt Roeten. “Dat lijkt allemaal heel mooi. Het bedrijf doet het naar buiten toe ook heel mooi voorkomen. Maar ondertussen.”

Volgens Roeten bespaart Fryling met de sluiting van Banketbakkerij Blei vele tonnen per jaar. “Voor de werknemers in Zwartsluis heeft het intussen grote gevolgen. Ten eerste hebben ze straks gemiddeld één uur per dag extra reistijd. Ten tweede krijgen ze een minimale kilometervergoeding van 9 cent voor de reiskosten. We hebben uitgerekend dat een gemiddelde werknemer daarmee 1.000 tot 1.200 euro per jaar aan reiskosten inlevert. Het gaat vaak om parttime banen, dus dan praat je al gauw over een maandloon. Ik vind dat Fryling dit netjes moet oplossen. Als je zoveel bespaart met zo’n verplaatsing, kan er ook wel een normale reiskostenregeling vanaf.”

CNV Vakmensen wil een reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer. Daarnaast wil de bond dat de helft van de extra reistijd in een tijdspaarfonds wordt gestopt, waarmee de werknemers later vrije dagen kunnen opnemen.

“En verder willen we dat Fryling zo snel mogelijk duidelijkheid geeft over het werk dat de mensen straks gaan doen. En of ze op dezelfde dagen kunnen blijven werken. Voor de combinatie van werk en gezin is dat heel belangrijk. Op dit moment hebben de mensen geen idee waar ze aan toe zijn.”

CNV Vakmensen wil uiterlijk vrijdagmiddag 3 december een reactie van de directie. “Maandagochtend om 09.00 uur hebben we een ledenvergadering op het bedrijf. Dan zullen we bespreken wat er op tafel ligt. Als het ons niet zint, maken we er meteen een actievergadering van.” (bron Zwartewaterkrant)

Artikel delen: