Regio Politie Persberichten van donderdag 9 december 2010

Inbraak in bouwkeet

Staphorst – Aan de J.J. Gorterlaan werd tussen dinsdag 7 december 15.00 uur en woensdag 8 december 09.00 uur ingebroken in een bouwkeet. Diverse gereedschappen werden weggenomen. De politie heeft een onderzoek ingesteld.

Onder invloed, rijbewijs ingenomen

Slagharen – Woensdagavond 8 december is het rijbewijs ingevorderd van een 48-jarige, voor rijden onder invloed aangehouden, autobestuurder uit Slagharen. Bij een controle op de Dokter Willemslaan bleek dat hij teveel alcohol gedronken had. Zijn blaastest in het politiebureau scoorde 615 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van 7 uren en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

(2010115395)

 Gewond bij bedrijfsongeval

Hardenberg –  Een 23-jarige inwoner uit de gemeente Hardenberg raakte woensdagavond 8 december gewond bij een bedrijfsongeval in de onderneming van zijn werkgever aan de Bruchterweg. Hij kwam met zijn arm bekneld te zitten in een transportband. Hij is per ambulance naar het ziekenhuis in Zwolle gebracht. Door de Arbeidsinspectie wordt een onderzoek ingesteld.

(2010115397)

 

Inbraak bij bedrijf

Deventer – Op donderdagochtend 9 december is er ingebroken in een bedrijf aan de Rudolf van Diepholtstraat. Men wist binnen te komen door een ruit te forceren. Het is nog onbekend of er wat is weggenomen. De politie stelt een onderzoek in.

(2010115454)

 Winkeldiefstal

Kampen – Personeel van een winkel aan de Lovinkstraat heeft woensdagmiddag een 29-jarige vrouw uit Kampen aangehouden voor winkeldiefstal. De vrouw wilde de winkel verlaten met een aantal goederen zonder deze af te rekenen. Ze is overgedragen aan de politie en meegenomen naar het bureau. Daar is proces-verbaal opgemaakt.

(2010115384)

 Man met gestolen fiets aangehouden

Zwolle – Een 21-jarige Zwollenaar werd op woensdagochtend 8 december aangehouden op de Veemarkt. De man reed op een fiets die van diefstal afkomstig was. De man werd ingesloten op het bureau. Bij de fouillering op het bureau bleek de man meerdere gebruikershoeveelheden harddrugs bij zich te dragen. Deze werden in beslag genomen. Tegen de man werd proces-verbaal opgemaakt.(2010115264)

 

Jongen aangehouden voor mishandeling

Zwolle – Een 16-jarige inwoner van Hattemerbroek werd op woensdagmiddag 8 december aangehouden voor mishandeling. De jongen wordt er van verdacht een 23-jarige Zwollenaar mishandeld te hebben in park Het Engelse Werk. De man passeerde de verdachte en een aantal vrienden en werd door hen uitgescholden. Toen de Zwollenaar stopte en hen hierop aansprak, werd hij door de groep mishandeld. De verdachte werd ingesloten op het bureau. De politie stelt een onderzoek in naar de mishandeling en sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Getuigen van de mishandeling worden verzocht contact op te nemen met de politie via telefoonnummer 0900-8844.

(2010115336)

 Aanhoudingen voor winkeldiefstal

Zwolle – In een winkel aan de Veemarkt werd op woensdagmiddag 8 december een 50-jarige Zwollenaar aangehouden voor winkeldiefstal. De man wordt er van verdacht meerdere goederen te hebben weggenomen zonder deze af te rekenen bij de kassa. Een 17-jarige inwoonster van Zwolle werd in een winkel aan de Hogenkampspassage aangehouden voor winkeldiefstal. Het meisje wordt er van verdacht levensmiddelen te hebben weggenomen zonder deze af te rekenen bij de kassa. Beide Zwollenaren werd ingesloten op het bureau. Daar kregen zij proces-verbaal opgemaakt.

(2010115388/2010115398)

 Drie personen aangehouden voor witwassen

Deventer – In de afgelopen anderhalve maand hield de Politie IJsselland drie personen aan op verdenking van witwassen. Dit gebeurde naar aanleiding van een doorzoeking, die plaatsvond op 24 augustus van dit jaar in een woning aan de Tabaksstraat. Bij de doorzoeking nam de politie twee auto’s, drie laptops en de nodige administratie in beslag.

 

Een 42-jarige man uit Deventer werd vervolgens op 25 oktober aangehouden. De politie kwam de man op het spoor na een melding van ongebruikelijk bezit. De man leefde zichtbaar ‘boven zijn stand’ en gaf volgens de melder en het door de politie ingestelde onderzoek veel meer geld uit dan waar hij logischerwijs over zou kunnen beschikken. Dit leidde tot de doorzoeking in augustus en uiteindelijk tot zijn aanhouding in oktober.

 

Vrouw en zoon aangehouden

Het onderzoek wees uit dat de man zijn relatief goedkope huurwoning zeer luxe had verbouwd. Waar hij de verbouwingswerkzaamheden en luxe goederen van had betaald, was niet duidelijk. Genoeg reden om de verdachte op het bureau te horen en zijn financiële gangen na te gaan. Ook zijn 40-jarige vrouw en 21-jarige zoon werden de afgelopen week aangehouden en gehoord over het vermeende witwassen. Het Openbaar Ministerie beslist over de eventuele vervolging van het drietal. In afwachting hiervan zijn zij allemaal na hun verhoor in vrijheid gesteld.

 

Financieel opsporen

Politie IJsselland heeft de afgelopen anderhalf jaar binnen het project FinEC fiks geïnvesteerd in het financieel opsporen. Hierbij wordt gerechercheerd vanuit het financiële perspectief van het misdrijf. We willen de crimineel raken waar het het meeste pijn doet. En dat is in zijn portemonnee. Vrijwel alle vormen van criminaliteit kennen namelijk een financieel motief. Als de politie en het OM het ‘verdiende’ geld weer afnemen, dan worden mensen ontmoedigd om het criminele pad te bewandelen. Ook tast deze vorm van criminaliteit het rechtvaardigheidsgevoel aan en heeft een aanlokkende werking naar de jeugd om de criminaliteit in te gaan.

 

Samenwerking

Vanuit het FinEC-perspectief wordt in onderzoeken nog meer dan voorheen samengewerkt met partners, zoals de FIOD-ECD, de Belastingdienst en de sociale recherche, om te komen tot het afnemen van criminele vermogens. Bij die samenwerking passen dus niet alleen strafrechtelijke, maar ook fiscale en bestuursrechtelijke maatregelen. Een totaalpakket om criminaliteit aan te pakken!

Artikel delen: