Intensieve begeleiding op weg naar omscholing

Als boer ‘Stap voor Stap’ naar een reguliere baan De provincie Overijssel heeft besloten het project ‘Stap voor Stap’ in 2011 te verlengen. Wegens succes, want via ‘Stap voor Stap’ wordt de doelgroep steeds gemakkelijker bereikt. Een tiental boeren zijn aan het solliciteren en zeven boeren hebben succesvol de overstap gemaakt naar een volledige of parttimebaan in de wereld buiten de boerderij.

 In het project worden boeren stap voor stap geholpen de overstap naar een reguliere baan te vinden. Wilco Pasman is namens Stimuland een van de mensen die boeren begeleidt in hun overstap. Hij heeft daarbij ervaren hoe moeilijk zo’n stap voor een boer kan zijn. “Op meer fronten ligt dat ingewikkeld. Zo is het al een heel grote stap je boerenbedrijf aan de kant te doen of te erkennen dat je er iets naast moet doen voor een goede boterham. Als je dat overwonnen hebt, moet je onder ogen zien dat iedere andere baan minder vrijheid oplevert. En dan komt nog de zoektocht naar wat de juiste baan is, wat haalbaar is, maar ook hoe je moet solliciteren. Al die dingen moet je echt stap voor stap doorlopen. Vanuit Stimuland kunnen we dan eventueel ook nog ondersteunen in plannen ten behoeve van het gebruik van de voormalige stallen, ‘rood voor rood’-regelingen en dat soort zaken.”In de afgelopen jaren zijn al mooie trajecten afgesloten. Deelnemers komen soms in banen terecht die dicht bij hun boerenbestaan liggen. Anderen pakken heel andere beroepen op, richting bijvoorbeeld stratenmaker, commercieel medewerker in de binnendienst, een voorlichtingsfunctie in de pluimveehouderij of als procesoperator bij Agrifirm. Anderen werden taxichauffeur, deskundige in energiezuinig bouwen, operator bij Bolletje. Een aantal van de deelnemers zit nog midden in het traject en volgt opleidingen in bijvoorbeeld de makelaardij. Drie deelnemers hebben ‘Stap voor Stap’ gebruikt om een nieuw niet-agrarisch bedrijf van de grond te krijgen.

Omdat iedere deelnemer een andere startsituatie heeft én andere einddoelen, is ieder traject op maat gesneden. Vaste onderdelen zijn een beroepskeuzetest en sollicitatietrainingen. Maar via intensieve gesprekken wordt daarna per deelnemer de beste marsroute uitgedokterd.

De provincie Overijssel maakt ‘Stap voor Stap’ mogelijk. Stimuland coördineert. Naast boeren hebben ook de provincie en het platteland baat bij de regeling. Pasman: “Een goede omscholingsmogelijkheid kan een boer eerder doen besluiten de grote stap te nemen te stoppen. Andere agrariërs krijgen daardoor groeimogelijkheden. Dat komt de sector ten goede. Maar ook het platteland want renderende bedrijven zorgen voor een hogere kwaliteit van het gebied, met ook aandacht voor natuur en recreatie.” ‘Stap voor stap’ is een intensief proces waaraan de deelnemer weloverwogen begint. Deelname is ook niet gratis. Met een deel van de kosten wordt een spaarpotje aangelegd om meer ‘Stap voor Stap’-trajecten mogelijk te maken. Aanmelden kan via Stimuland per telefoon (0529) 47 81 80 of per E-mail info@stimuland.nl

Artikel delen: