Nog even de laatste berichten van Piet

Morgenvroeg: midden in de spits sneeuw en ijzel of regen. Vanuit het noorden zakt vroeg in de ochtend van woensdag een neerslaggebied over de westelijke helft naar het zuiden af. Daarbij zal er in een smalle kuststrook sprake zijn van regen met kans op ijzel. Landinwaarts valt er een paar cm sneeuw. Rond 08.00 uur ligt de hele westelijke helft onder de neerslag.

Op dit moment ziet het ernaar uit dat de ochtendspits in het westen met overlast te maken zal krijgen, door de sneeuw en ijzel of regen en door slecht zicht en gladheid. In het oosten van het land blijft het overwegend droog. De temperaturen liggen woensdagochtend tussen +1 en -6 graden. De noordwest- tot noordoostelijke wind wordt matig tot krachtig.

Donderdag 16 december

Regen – sneeuw – gladheid

We krijgen veel sneeuw en in het westen eerst ook regen en natte sneeuw. In de ochtend wordt het tussen 1 en 5 graden, maar overdag wordt het overal snel kouder met sneeuw. Vooral in de middag en avond kans op overlast door sneeuw en gladheid Europa: wachten op bar winterweer!

Niet alleen ons land heeft te maken met winterweer. De komende dagen valt een barre winter een groot deel van Europa binnen. Zo keren de sneeuw en vorst bijvoorbeeld terug op de Britse Eilanden.De Pooldepressie die woensdag snel dichterbij ons land komt, zal niet alleen in ons land flink wat neerslag en winterweer geven. In de nacht naar woensdag krijgen ook de Britse Eilanden met talrijke sneeuwbuien te maken waarbij de temperatuur weer flink onder nul raakt. Daar zal geen ontkomen zijn aan nieuwe overlast. Die sneeuwbuien houden vrijdag, vooral in de westelijke en noordelijke delen, als ook in de kustgebieden aan.Maar ook Frankrijk en Duitsland krijgen te maken met overvloedige sneeuwval. Vrijdag volgen de Alpen en het centrale deel van Europa.

Van vrijdag op zaterdag trekt de sneeuwstoring door naar het oosten van Europa en de Balkan. Waarschijnlijk neemt de activiteit van het neerslaggebied alleen maar toe! Ook de hoger gelegen gebieden van Italië zullen met sneeuwval te maken krijgen.

En dus kunnen we stellen dat Europa de tweede weekhelft te maken krijgt met een  heuse barre winter. Daalde het kwik afgelopen nacht in Duitsland lokaal al tot -13 graden. In Frankrijk vroor het nu nog slechts lokaal en de Britse Eilanden verliepen bijvoorbeeld vorstvrij. Centraal en Oost Europa hebben lichte tot matige vorst, de Baltische Staten hebben wel te maken met felle kou. Dat gaat veranderen. Overal gaat de vorst invallen of flink toenemen. Felle kou zal een groot deel van Europa, zowel west, midden als ook Oost Europa gaan veroveren.

In Frankrijk zal het dan matig tot misschien wel streng gaan vriezen. Ook overdag is dan matige vorst mogelijk. Midden en oost Europa krijgen met (zeer) strenge vorst te maken.

Op de Britse Eilanden behoort het dooiweer dan ook weer tot het verleden en zal ook daar de winter weer ongenadig toeslaan.Afgelopen nacht was Zweden het koudst met in Lycksele (211 meter) -28° op de thermometer.

Finland met -27 graden was goede tweede.

In het westen van Rusland sneeuwde het deze ochtend. Zo meldde Moskou een minimum temperatuur van -6 graden met lichte sneeuw. Wit Rusland (Minsk) was een stuk kouder met -13 graden. Ook daar sneeuw!(bron Piet Paulusma)

Artikel delen: