Regio Politie Persberichten van donderdag 16 december 2010

Man verjaagt overvallers uit woning

Zwolle – Aan de Sallandstraat hebben drie mannen geprobeerd een 77-jarige man te overvallen in zijn woning. De man was in de woonkamer toen hij opeens oog in oog stond met de mannen die onuitgenodigd binnen waren gekomen. Eén van hen riep dat hij geld wilde. De bewoner was echter niet van plan daar gehoor aan te geven en wist het drietal te verjagen.

aan de achterkant uit, waarschijnlijk richting Assendorperdijk of Tweede Weidjesstraat. De politie heeft de zaak in onderzoek en roept getuigen op zich te melden via 0900-8844. Het signalement van de daders luidt: circa 20 jaar, 1.65/1.70 m., getint uiterlijk, donkere kleding, donkere muts. Eén van hen droeg een blauwe spijkerbroek en een witte sjaal.

Aanhanger gestolen

Paasloo – Woensdag 15 december werd aangifte gedaan van diefstal van een aanhanger. Deze werd gestolen vanuit een schuur aan de Oosterdallaan. Om bij de schuur te komen werd het slot van een hek geforceerd. Vervolgens werd de schuurdeur opengebroken en de aanhanger ontvreemd. De politie heeft de diefstal in onderzoek. (2010117475)

 Inbraak in winkel

Steenwijk – In de nacht van woensdag 15 op donderdag 16 december werd ingebroken in een winkel aan de Gasthuisstraat. De etalageruit werd ingeslagen. Er werd een laptop weggenomen. De politie heeft na de melding gezocht naar eventuele daders, maar de zoekactie bleef helaas zonder resultaat. In het kader van het onderzoek wordt aan getuigen of anderen die informatie hebben over deze zaak verzocht zich te melden bij het politieteam Steenwijkerland via telefoonnummer 0900-8844. (2010117513)

 Tweetal met scooter tegen boom

Kampen – Een 40-jarige scooterrijder uit Kampen botste op woensdagavond 15 december tegen een boom op de Oosterholtseweg. De man reed met een 14-jarige passagier over de Oosterholtseweg toen van links een andere scooterrijder naderde. Omdat hij deze voorrang wilde verlenen, kneep de man in zijn rem waardoor hij de controle over zijn scooter verloor. De scooter kwam tot stilstand tegen een naast de weg staande boom. Zowel de bestuurder als de passagier werden met lichte verwondingen per ambulance ter controle naar het ziekenhuis vervoerd. (2010117570)

 

Verkeerscontrole

Ommen – Woensdagmorgen 15 december is een verkeerscontrole gehouden op en rondom de Hessenweg. Er werd onder andere gecontroleerd op het voeren van (de juiste) fietsverlichting. Vijf fietsers kregen een boete. Daarnaast kregen twee personen een boete voor het niet dragen van autogordel, één persoon voor losliggende lading, één persoon voor te lange lading, één persoon overtrad de maximum snelheid en er werd een boete uitgeschreven voor het niet volgen van de aangegeven richting bord D4. (2010117332)

 Verdachten aangehouden voor inbraak

Olst – De politie heeft woensdagavond 15 december een 27-jarige man uit Deventer aangehouden voor inbraak in een school aan de Ter Stegestraat. Er kwam een melding binnen over een verdachte situatie. Er stond een auto geparkeerd in een doodlopende weg. Toen agenten polshoogte namen zagen ze de betreffende auto in de buurt van een school staan. In de auto zat een 22-jarige vrouw met een kindje. Tijdens onderzoek bleek dat de 27-jarige man zich in de school bevond. Beide personen zijn aangehouden voor inbraak. Er wordt proces-verbaal opgemaakt. (2010117506)

 Overval op sportkantine

Deventer – Woensdagvond 15 december tussen 22:30 en 22:45 uur vond een gewapende overval plaats in de kantine van een sporthal aan de Koningin Wilhelminalaan. Twee overvallers bedreigden daarbij de vrouwelijke barbediende en een klant met messen. Zij gingen er met geld uit de kassa vandoor. De overvallers zijn jonge mannen. De ene droeg een zwarte jas met een bontrand aan zijn capuchon, de tweede droeg een grijze jas. Naar de overval wordt een onderzoek ingesteld. Mensen die iets gezien of gehoord hebben dat mogelijk verband houdt met deze overval wordt gevraagd contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anonieme informatie kan verstrekt worden bij Bel M., via 0800-7000. (2010117510)

 Onverlichte fietsers bekeurd

Deventer – Tijdens de ochtendspits zijn woensdagmorgen 15 december aan de Nico Bolkesteinlaan zes fietsers bekeurd omdat zij geen verlichting voerden. (2010117283)

 Inbraak in winkel

Deventer – Vanmorgenvroeg, 16 december, rond 04:40 uur is ingebroken in een winkel aan de Flora. Uit de winkel werd een LCD TV meegnomen. Om binnen te komen werd een ruit vernield. Mensen die iets gezien of gehoord hebben dat mogelijk verband houdt met deze overval wordt gevraagd contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anonieme informatie kan verstrekt worden bij Bel M., via 0800-7000. Naar de inbraak wordt een onderzoek ingesteld. (2010117525)

 Spookfacturen

IJsselland  – Met enige regelmaat krijgt de politie meldingen van spookfacturen. Een spookfactuur is een nota voor nooit geleverde diensten. De verzender mikt erop dat bedrijven in de administratieve drukte de nota voldoet zonder deze te checken. De bedragen op de nota’s variëren vaak tussen de tien en driehonderd euro. De politie waarschuwt ervoor goed alert te zijn op dit soort spooknota’s. Wie ermee te maken krijgt, kan het best contact opnemen met het Steunpunt Acquisitiefraude.Bij dit Steunpunt kunnen gedupeerden terecht voor deskundig juridisch advies. Bij het Steunpunt kunnen ook de namen worden doorgegeven van de ‘bedrijven’ die de valse nota’s verzenden.

 Deventenaar gedupeerd door oplichters aan de deur

Deventer – Een 83-jarige inwoner van Deventer werd donderdag 16 december slachtoffer van oplichting aan de deur. Rond 10.30 uur belden er twee mannen aan bij zijn woning aan de Van Oldenielstraat. Ze deden zich voor als politie in burger. In goed vertrouwen liet de bewoner hen binnen, waarop het duo de bewoner overhaalde geld op te nemen omdat zijn bankpas – zogenaamd – was gescand. Het geld zou door de nepagenten teruggestort worden op de rekening van de man. Blijkbaar was het verhaal overtuigend, want de bewoner volgde het advies van de oplichters op. Hij raakte voor een aanzienlijk bedrag gedupeerd en heeft inmiddels aangifte gedaan. De twee mannen hadden een blanke gelaatskleur. Eén van hen was rond de veertig jaar, had kort blond haar en droeg een bruinachtig jack. De andere man was iets ouder, naar schatting rond de vijftig jaar, grijs haar en een normaal postuur. De politie onderzoekt de zaak. Getuigen of anderen die informatie hebben, wordt verzocht contact op te nemen met politieteam Deventer-Noord/Diepenveen via telefoonnummer 0900-8844.

 Oplichting aan de deur

Regelmatig verschijnen er nieuwsberichten over oplichting aan de deur. Op uiteenlopende manierenweten oplichters iedere keer weer hun slag te slaan en vele onschuldige slachtoffers te maken.Al deze voorbeelden zijn smoezen of ‘babbeltrucs’ en bedoeld om u op te lichten. Ga niet in op het verzoek, laat de persoon voor de deur NIET binnen en geef NOOIT geld of uw pinpas en pincode af!

 TIPS om oplichting te voorkomen

1. Geef NOOIT uw pincode of waardevolle spullen af!2. Ga NOOIT in op afspraken aan de deur!3. Houd uw pinpas en pincode altijd apart!4. Als er iemand bij u aan de deur komt, vraag dan altijd om een identiteitsbewijs. Controleer dat ook in de hand, vaak gebruikt men een vals identiteitsbewijs.Onder andere energiebedrijven, zorginstellingen, banken en de politie zijn zelfs verplicht zich te legitimeren.5. Wees alert bij vreemden. Laat degene aan de deur NIET binnen. Geef aan dat u (indien u geïnteresseerd bent) op een ander tijdstip een afspraak wilt maken of een afspraak bij bijvoorbeeld de bank of het bedrijf zelf. Neem dan altijd contact op met de bank of het bedrijf en raadpleeg een bekende of familielid.6. Laat een onbekende klusjesman, tuinman of iemand die vraagt om uw pinpas of om geld niet binnen en ga vooral niet in op hun verzoek. Hoe betrouwbaar en verzorgd de persoon ook lijkt of hoe hoog de nood ook is.7. Onthoud dat medewerkers van een bank, een verzekeringsmaatschappij, de thuiszorg etc. niet onaangekondigd bij u aan de deur komen voor financiële zaken. Hiervoor wordt altijd een afspraak gemaakt!8. Raak niet in paniek! Blijf rustig en zeg dat u even belt met het bedrijf waarvan de betreffende persoon zegt te komen om te controleren of het klopt. Laat deze persoon NIET binnen.Vertrouwt u de situatie niet of bent u toch opgelicht, doet u dan vooral aangifte bij de politie. Met uw gegevens kunnen we de oplichter(s) opsporen en met voldoende bewijs laten veroordelen.

 Spookfacturen

IJsselland  – Met enige regelmaat krijgt de politie meldingen van spookfacturen. Een spookfactuur is een nota voor nooit geleverde diensten. De verzender mikt erop dat bedrijven in de administratieve drukte de nota voldoet zonder deze te checken. De bedragen op de nota’s variëren vaak tussen de tien en driehonderd euro. De politie waarschuwt ervoor goed alert te zijn op dit soort spooknota’s. Wie ermee te maken krijgt, kan het best contact opnemen met het Steunpunt Acquisitiefraude.Bij dit Steunpunt kunnen gedupeerden terecht voor deskundig juridisch advies. Bij het Steunpunt kunnen ook de namen worden doorgegeven van de ‘bedrijven’ die de valse nota’s verzenden.

Artikel delen: