PIET: De avondspits kan de borst nat maken.

Piets weer: Later in de middag steekt er in het hele land een matig noordenwindje op. Bij zee wordt deze (vrij) krachtig. Dit gebeurt het eerst in het noorden van het land. Opklaringen dringen dan het land binnen en het kwik zal meer en meer dalen. Natte wegdelen zullen vanmiddag gaan bevriezen met gladheid als gevolg.

Deze koude luchtsoort stroomt later vanmiddag en vanavond uit over heel het land. Het vriest vannacht dan overwegend licht tot matig, -3 tot -6 graden. In het (zuid) oosten is zelfs strenge vorst mogelijk met waarden rond de -10 graden! Deze lage waarden hebben te maken met het te verwachten sneeuwdek en opklaringen. Het neerslaggebied zal ons land vanavond via het zuidoosten verlaten. Dit betekent niet dat het droog wordt. Vanaf zee komen buien opzetten die vooral het kustgebied zullen treffen.

Metname delen van Friesland, Noord- en Zuid Holland en Zeeland zullen te maken krijgen met soms actieve sneeuwbuien bij kwikstanden onder nul.Sommige exemplaren zullen dieper het land optrekken, zodat vanavond en vannacht in het hele land kans is op een sneeuwbui. Ook morgen is dit het geval, waarbij de kustgebieden opnieuw het gevoeligst zullen zijn voor deze buien. Maar ook dan zullen sommige buien boven land weten te overleven.

Metname Zeeland krijgt morgen later op de dag te maken met een actieve buienzone. Het blijft de hele dag licht vriezen. Af en toe zien we de zon eens.Samenvattend: een winters etmaal met regen, later (natte) sneeuw en dalende temperaturen. Vannacht en morgen enkele sneeuwbuien, vooral in de kustgebieden. Lichte tot matige en in het (zuid) oosten kans op strenge vorst. Daar zal het grootste sneeuwdek gevormd worden. In het oosten vanochtend gladheid, vanaf vanmiddag in het hele land kans op gladheid èn overlast door sneeuwval en bevriezing van natte weggedeelten!

Artikel delen: