UITBREIDING RIOOLWATERZUIVERING DALFSEN

rwzidalfsen.jpg

DALFSEN – De rioolwaterzuivering Dalfsen aan de Ruitenborghweg, rioolgemalen, transportleidingen en gemeentelijke riolering worden in capaciteit vergroot. Hierover heeft het waterschaps-bestuur in zijn vergadering van 16 december een besluit genomen.

 Oorzaak van de uitbreiding is de toename van de hoeveelheid afvalwater. De werkzaamheden worden in de loop van 2011 uitgevoerd. Omdat de gemeente Dalfsen voorzieningen treft in het rioolsysteem, hoeft het waterschap minder werk uit te voeren op de rioolwaterzuivering. Per saldo levert dit financieel een maatschappelijk voordeel op. Uit te voeren werkzaamheden op de rioolwaterzuivering

Om de capaciteitsuitbreiding te realiseren en de onderdelen van de rioolwaterzuivering te optimaliseren vinden de volgende werkzaamheden plaats:

• aanpassing van de beluchtingscapaciteit en het ontvangwerk;

• reparatie van het betonwerk van de nabezinktanks;

• vervanging van de roostergoedverwijdering- en verwerking;

• automatisering van de chemicaliëndosering;

• nemen ven Arbo-technische maatregelen vanwege nieuwe wetgeving.Duurzaam

Het beluchtingssysteem vraagt op korte termijn (ca. 5 jaar) om meer capaciteit. Er is een vergelijk gemaakt tussen uitbreiding beluchting in 2011 of 2016. Het financiële verschil tussen beide opties is verwaarloosbaar. Omdat vervanging in 2011 een reductie van ruim 300 ton CO2 oplevert in de periode 2012 – 2025, is voor deze duurzame oplossing gekozen. Een bijkomend voordeel is dat pieken in de aanvoer van afvalwater beter kunnen worden opgevangen.

 

Financiën

Voor uitvoering van alle werkzaamheden op de rioolwaterzuivering heeft het waterschap een bedrag tot € 1.843.000 beschikbaar. Van de totale kosten voor aanpassingen aan de rioolwaterzuivering, rioolgemalen, transportleidingen en gemeentelijke riolering heeft de provincie Overijssel een subsidie beschikbaar gesteld van € 1 miljoen vanuit het programma bestrijding economische recessie. De plannen voor te nemen maatregelen in de riolering en transportleidingen worden nader uitgewerkt.

Artikel delen: