Klinische behandeling en toezicht voor schennispleger

Nieuwleusen/Zwolle – De rechtbank in Zwolle heeft 37-jarige man uit Nieuwleusen, conform de eis van het Openbaar Ministerie, een klinische behandeling bij de Forensisch Psychiatrische Kliniek (FPK) en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twintig maanden opgelegd.

De man is sinds 1999 al verschillende keren veroordeeld voor schennis en zedenzaken. Nu ging hij in 2008 en begin 2009 opnieuw de fout in door zich in het openbaar te bevredigen terwijl hij jonge kinderen observeerde. Daarnaast gaf hij, toen hij voor deze schennisplegingen werd aangehouden, de politie een harde schijf met 27 kinderpornobestanden waarop vergaande handelingen te zien waren. De man ziet zelf in dat hij seksueel overschrijdend gedrag vertoond, maar zei, dat hij het door stress niet meer in de hand had gehad.

De Nieuwleusenaar komt er met alleen een klinische behandeling en een voorwaardelijke gevangenisstraf echter niet van af. Aansluitend aan de klinische behandeling moet hij een dagbehandeling volgen. Ook mag hij niet meer in aanraking komen met jonge kinderen als daar geen volwassene bij aanwezig is, en moet hij contact houden met de wijkagent. Dit alles met een daaraan verbonden proeftijd van drie jaar, en geen twee jaar zoals gebruikelijk is. De Nieuwleusenaar verblijft al enige tijd in de kliniek, in afwachting van zijn vonnis. Op de zitting vertelde hij dat hij het daar verschrikkelijk vindt. Hij zou psychisch enorm lijden doordat hij daar

opgesloten zit. Met medicijnen zouden ze hem daar op de been houden. Veel liever zou de Nieuwleusenaar de dagbehandeling weer oppakken, waar hij zich eerder vrijwillig voor opgaf. Zijn raadsman pleitte er dan ook voor dit te doen.

Maar zowel de rechtbank, als het Openbaar Ministerie oordeelde dat de problematiek van de Nieuwleusenaar daar veel te groot voor is. Volgens deskundigen is hij verminderd toerekeningsvatbaar en zou er sprake zijn van exhibitionisme en vermoedelijk pedofilie. (BRON HARDENBERG.NU)

Artikel delen: