Melkveehouder gebruikt gedroogde mest als strooisel in zijn stal

Melkveehouder Wim Bokkers in het Overijsselse Nieuwleusen gebruikt vanaf begin dit jaar gedroogde rundermest als strooisel voor de diepstrooiselboxen in zijn stal. De mest wordt niet verhit en heeft een droge stofpercentage van circa 35%. Het is de dikke fractie die resteert na mestscheiding.

Daarvoor wordt de zelfgebouwde mestscheider van mechanisatiebedrijf Piet Visscher uit Balkbrug ingezet.

De veehouder is zich bewust van het feit dat hij een zeker risico loopt omdat de mest niet verhit is. Het product dat hij in de boxen strooit kan nog bacteriën bevatten. Het celgetal in de melk is op een zelfde peil gebleven en ook het aantal mastitisgevallen is vergelijkbaar met de periode dat hij ander strooisel gebruikte. Zijn dierenarts was sceptisch toen Bokkers met het strooien van mest begon, maar inmiddels constateert hij dat zijn angst voor problemen ongegrond is geweest.

De leverancier van de mestscheider Piet Visscher meent dat het strooiselbed wel met beleid moet worden aangelegd. Het bed moet rul blijven en in laagjes worden opgebouwd. In de box droogt het strooisel dan nog wat verder tot circa 50% droge stof. Op die manier kan broei en een sterke bacteriegroei worden voorkomen, meent hij. In het buitenland is al veel meer ervaring met het benutten van droge mest als strooisel. Via HAS Den Bosch loopt momenteel een afstudeeronderzoek waarbij het gebruik onder Nederlandse omstandigheden nader wordt onderzocht.

Richard Olde Riekerink van de Gezondheidsdienst voor Dieren kent ook de positieve geluiden over het verwerken van gedroogde mest als strooisel. Toch blijft hij terughoudend. Mest blijft naar zijn mening een bron van bacteriën. Er hoeft maar een klein beetje vocht bij te komen en dan is de kans op bacteriegroei erg groot. De kans dat dit onder Nederlandse omstandigheden gebeurt, schat hij behoorlijk groot.

(bron: Melkveemagazine )

Artikel delen: