De eerste kieviten al in Dalfsen

kievit_1.jpg

Foto’s en tekst H.G.

DALFSEN – Bin ik (fotokerl H.G.) vanoamt met die hoogwater foto’s bezig op de computer, valt mien oog op een paar vogels links boaven in de hoek! Dus effen uut vergroten,  en toen twee keer kieken. Mar het is echt zo “Kieviten “wat mut die hier midden in de winter? De natuur stiet mooi op de kop ducht mi ‘j zoo. Volgende wekke eier zuuken ?

kievit_2.jpg

We zoeken het even op: De kievit komt in Nederland voor als : Jaarvogel. De Kievit is een echt ‘Nederlandse’ vogel. De Nederlandse populatieis groter dan die van Frankrijk, België, Denemarken en het westen van Duitsland tezamen!

De soort ontbreekt in Europa alleen in het uiterste noorden en zuiden. De Kieviten die in dit deel van de wereld broeden, zijn eigenlijk het hele jaar min of meer aan Europa gebonen, want het overgrote deel trekt ook in de winter niet verder naar het zuiden dan Frankrijk of het Iberisch Schiereiland. Slechts een klein deel trekt wat verder, tot in Noord-Afrika.

De aantallen Kieviten in de winter fluctureren sterk met de beschikbaarheid van voedsel. In november 1984 werden bij tellingen op ruim driehonderd plaatsen in Nederland meer dan tweehonderdduizend exemplaren geteld maar bij een herhaling van deze telling in de maand februari die daarop volgde, werden er nog geen zeshonderd exemplaren aangetroffen.
Artikel delen: