Chinezen willen graven langs hoofdvijver Kranenburg

BERKUN – Een groep Chinezen uit Zwolle en omgeving willen een eigen begraafplek op begraafpark Kranenburg in Zwolle, dat meldt de Stentor. De Chinezen hebben ook al een plekje in de gedachte, namelijk langs de hoofdvijver zodat de overledenen goed zicht op het water hebben.

De voorzitter van de Chinese ouderenvereniging ’t Zonnetje zegt dat een graf schuin omhoog moet staan en met het gezicht naar het water. Hij en andere aanwezigen zeggen in de Stentor zeer enthousiast te zijn bij de gedachte van een graf bij de hoofdvijver. ‘Ik denk dat iedere Chinees in Nederland wel op deze plek begraven wil worden`, aldus de voorzitter.

Wat de man mogelijk niet weet is dat vele Zwollenaren die wens ook hebben maar dat er op die locatie geen graven mogen komen. Dat heeft te maken met het originele plan van het park waarbij de vijver vrij moet blijven van graven. Sinds kort speelt er al een discussie over de vijver nadat het crematorium er een plek kreeg voor een herinneringsmuur.

In het artikel relativeert de voorzitter zijn voorkeur voor de locatie al enigszins als hij aangeeft te denken dat deze prominente plek niet zal worden aangewezen. Maar volgens hem is een goede plek om te begraven wel erg belangrijk voor Chinezen. Volgens hem willen nabestaanden hun dierbare eren die jarenlang voor hen hebben gezorgd. Als er goed voor de doden wordt gezorgd dan zorgen die doden weer goed voor de levenden, aldus voorzitter Khan. Een lichaam laten begraven in China is geen optie want crematie is daar bij wet verplicht.

De Chinezen willen al langere tijd een eigen plek op begraafpark Kranenburg. Ze zouden nu nog zijn aangewezen op begraafplaatsen in Arnhem, Rotterdam of Den Haag. Volgens ’t Zonnetje hechten met name oudere Chinezen veel waarde aan een volwaardig Chinees graf. Jongeren zouden inmiddels meer verwesterd zijn waardoor het hen minder uit maakt. Maar ook bij de Chinezen slaat de vergrijzing toe en dus begint de tijd te dringen. (bron uitvaart.nl)

Artikel delen: