Prietpraat over bomenkap Rechterensedijk

210111a.jpg

De Stentor bracht een tijdje geleden foute berichten in de wereld over de Rechterensedijk. De gemeente zou van plan zijn om alle bomen om te zagen! Dit blijkt echter prietpraat te zijn…

Het Dalfser college heeft vorig jaar besloten dat de verkeersveiligheid verbeterd moet worden. Daarvoor wil het college zowel een 80-, als een 60-km/uurinrichting als uitgangspunt nemen. Nu is de Rechterensedijk, na een raadsbesluit in 2002, een gebiedsontsluitende weg (80 km/uur). Blijkbaar weet de gemeente zelf ook niet goed wat men er mee aan moet en kiest ze voor de gulden middenweg… U mag er namelijk maar 70 (en op een stukkie zelfs maar 50).

Volgens de gemeente zijn er met name binnen een 60-km/uurinrichting genoeg mogelijkheden te bedenken die de verkeersveiligheid verbeteren, zonder dat grote aantallen bomen langs het traject gekapt moeten worden. Er zullen echter zeker bomen moeten sneuvelen. Ook als de gemeente er een 60-km weg van maakt voldoet de weg op dit moment niet aan de eisen die daaraan gesteld worden. Het zal dan echter zeker niet om ‘een honderd-tal’ bomen gaan zoals de Stentor suggereerde.

De wettelijke ‘obstakelvrije ruimte’ is in de huidige situatie niet overal op het traject voldoende. Onder obstakelvrije ruimte moet de ruimte tussen boom en asfalt worden verstaan. Bij 60 km/uur is die afstand volgens de richtlijnen minimaal anderhalve meter. Volgens mij zijn er op dat traject weinig bomen te vinden die verder dan 50 cm vanaf het asfalt staan maar dat kan aan mij liggen.

Ik kom bijna dagelijks over de Rechterensedijk en moet zeggen dat ik slechts 1 keer een bolide tegen een boom heb zien staan. `s Morgens om half 6…. geen tegenliggers dus alle ruimte! Je moet natuurlijk ook vroeg in de ochtend wél opletten dat je op het asfalt blijft anders gaat het op elke weg mis. Dankzij de wettelijke eisen moeten er nu dus blijkbaar wat bomen gekapt gaan worden. Best jammer van zo`n mooie bomenrij.

Zelfs als de melkboer voor je rijdt kun je de snelheid (max.70) er behoorlijk in houden. Die weg is minder smal dan je denkt als je je gewoon aan de snelheid houdt en elkaar wat ruimte gunt!

210111.jpg
Artikel delen: