Toppen van de bomen

bomen_toppen.jpg

Aantal jaren geleden gebeurde dat ook op de Rietmansweg, toen ging ook alles dood

DALFSEN – Van bepaalde plantensoorten is bekend dat ze de daar de toppen afknippen. Maar een ongeruste  natuurliefhebber en kijker van Dalfsennet zegt: Misschien moet eens een rondje Aalshorst doen omdat daar de bomen zijn getopt, wat is hiervan de bedoeling vraagt hij zich af?

We zullen er een deze dagen langs fietsen met onze camera. Die zelfde hoogwerker en de zelfde mensen die daar vorige week bezig waren, waren vandaag op Rechteren bezig te zien. Dat onderwerp komt nog.

  Op internet kunnen we het volgende er van vinden:Het z.g. toppen van bomen vormt een zware beschadiging die de boom structureel en fysiologisch ernstig verzwakt en veel extra onderhoud met zich mee brengt.

Toppen van bomen

Vroeger was het heel normaal om een boom te toppen maar nu is het aangetoond dat toppen van bomen vrijwel altijd slecht is voor de boom. Wilde u een boom laten toppen en heeft u na het lezen van onderstaande argumenten nog vragen neemt u dan gerust contact op met PKS Boomoverzorging of bel: 06-81060109

Waarom het “Bomen Toppen” moet stoppen!

Het toppen van bomen is is misschien wel de meest schadelijke snoeimethode die wij kennen. Toch, ondanks dat al meer dan 25 jaar de (vak) literatuur en tijdens congressen de voor bomen schadelijke effecten van het “Toppen van bomen” wordt uitgelegd, blijft het een veel gebruikte snoei maatregel. Dit artikel legt uit waarom het “Toppen van bomen” geen acceptabele snoeitechniek is.

Wat is Toppen?

“Toppen” is het lukraak afzagen van boomtakken tot stompen of zijtakken die niet groot genoeg zijn om de eind takfunctie over te nemen. Andere benamingen voor het “Toppen” zijn; Kandelaberen, Kandeleren en Knotten.

De meest gebruikte reden voor het toppen van bomen is dat de boom “te groot” wordt. Tuinbezitters hebben vaak het idee dat hun boom te groot zijn geworden voor hun tuin. Mensen zijn soms bang dat een grote boom gevaar kan opleveren. Het”Toppen” echter bied geen oplossing voor het kleiner houden van de boom en het verminderen van het gevaar. Eigenlijk, zal door het “Toppen” op de langere termijn het gevaar alleen maar toenemen! Het is een fabel dat een boom die je in de hoogte snoeit meer in de breedte gaat groeien!

“Toppen” maakt de boom gestrest.

Bij het “Toppen” wordt vaak 50 to 100% van de blad dragende kroon van de boom verwijderd. Omdat de bladeren de “voedselfabriekjes” van de boom zijn, wordt door het in één keer verwijderen van teveel aan blad(knoppen), de boom uitgehongerd. Het wegnemen van een zo groot percentagen van de kroon doet bij de boom een soort van overleverings mechanisme in werking stellen. De boom moet zo snel mogelijk nieuwe bladdragende takken aanmaken om te zorgen dat zij weer voedsel kan produceren voor stam en wortels. De boom activeert de slapende knoppen onder de snoeiwonden. Deze knoppen maken heel snel zo veel mogelijk twijgen. Om voldoende nieuwe twijgen aan te maken, moet de boom putten uit haar energie reserves aanwezig in de stam en wortels. Door de onverwachte vraag naar zo veel opgeslagen energie zal de boom serieus verzwakken en soms zelfs binnen 3-5 jaar (als de energie reserves op zijn) sterven.

Een gestressde boom heeft onvoldoende weerstand om zich te beschermen tegen aantastingen door schimmels, bacterieen virussen en insecten. De grote open wonden leggen het binnendste van de boom (wat normaal gesproken beschermd wordt door de schors) bloot als toegangspoort voor aantastingen en invecties. De boom is niet in staat om de wonden af te sluiten tegen aantastingen, veel schadelijke organismen worden extra aangetrokken door de geur van deze open wonden.

“Toppen” veroorzaakt Rot!

De beste plaats om een tak af te zagen is net buiten de takkrans waar de tak vast zit aan de stam (of grotere tak). De boom is biologisch gezien toegerust om zulke wonden af te grendelen, in ieder geval wanneer de boom gezond is en de wond niet groter is dan 10 cm doorsnede. Zaagsnedes gemaakt in de doorgaande tak maakt wonden die de boom niet kan afgrendelen. Het blootgelegde hout zal gaan rotten. Er zijn maar weinig bomen die het grote aantal grote wonden veroorzaakt door het “Toppen”kunnen afgrendelen. De rottings organismen (met name schimmels) hebben daardoor vrij pad om zich door de gehele boom te verspreiden.

 

“Toppen” kan leiden tot zonnebrand

Een boom heeft in de zomer duizenden bladeren en twijgen die naast het produceren van energie ook een deel van het zonlicht tegen houden. Wanneer een boom onvoldoende blad kan aanmaken in het voorjaar zal de stam en takken van de boom bloot staan aan U.V. stralen en hitte. Dit kan veroorzaken dat het cambium weefsel, vlak onder de schors afsterft, last krijgt van kankergezwellen of opensplijt.

Toppen” maakt een boom gevaarlijk.

Het overlevings mechanisme dat de boom snel meerdere scheuten doet aanmaken onder elke afgezaagde stomp heeft uiteindelijk zeer nadelige gevolgen voor de boom. De scheuten ontstaan uit knoppen die in de bast zitten van de oude tak. Anders dan bij normaal ontwikkelde zijtakken die zich in een kamertje van overlappend stam of takweefsel ontwikkelen, worden deze nieuwe scheuten alleen vastgehouden in de buitendste laag stam of takweefsel. De nieuwe scheuten groeien snel, soms wel 2.5 meter per jaar! Helaas zijn de scheuten gevoelig voor breuk, vooral tijdens harde wind. Het ironische is dat terwijl het doel was om de boom lager en veiliger te maken, de boom alleen maar gevaarlijker is geworden en nog sneller gaat groeien na het “toppen”.

“Toppen” maakt een boom lelijk

De natuurlijke takstructuur van een boom is een wonder van de natuur. Bomen vormen een varieteit aan vormen en groei eigenschappen, allemaal met hetzelfde doel; om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen met hun bladeren. Het “Toppen” verwijderd de uiteinden van de takken waarbij lelijke stompen achterblijven. “Toppen” verwoest onherstelbaar de natuurlijke perfecte vorm van een boom. In de winter ziet een “getopte” boom er vormloos en toegetakeld uit. In de zomer is het een dichte bal bladeren zonder zichtbare takken die een boom juist haar karakter geven. Een “getopte” boom zal nooit meer in staat zijn haar volledige natuurlijke vorm terug te krijgen.

“Toppen” maakt een boom duur

Een getopte boom is veel duurder in onderhoud als een goed gesnoeide boom. Als de boom het “Toppen” al langer dan 3 jaar overleeft, zal deze elke paar jaar opnieuw moeten worden getopt. Wanneer je een “getopte” boom niet elke paar jaar opnieuw topt zullen er na een aantal jaren veel takken spontaan uit de boom breken. Wanneer de boom door het “Toppen” dood gaat moet deze alsnog worden weggehaald. Een goed gesnoeide volwassen boom hoeft maar eens in de 5 tot 15 jaar te worden gesnoeid Aan “Getopte” bomen kleven ook nog een aantal verborgen kosten. Een “Getopte” boom kan zelfs de ontroerend goed waarde naar beneden brengen. De vormloze “Getopte” bomen worden meer gezien als extra onderhoudsposten. Een gezonde goed onderhouden boom kan juist de waarde met 10 tot 20 % verhogen. Een andere mogelijke kostenpost van “Getopte” bomen is de mogelijke aansprakelijkheid. “Getopte” bomen zijn extra breukgevoelig en kunnen daardoor gevaarlijk zijn. Aangezien door een gerechtelijke deskundigen het “Toppen” van bomen gezien word als een onacceptabele snoeimethode, kan een rechter besluiten dat de boomeigenaar aansprakelijk is voor de door de ΅Getopte” boom aangerichte schade.

Het kan ook anders……..

Soms is het nodig om de omvang van een boom te verkleinen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als een boom met haar takken te dicht bij een bouwwerk komt of wanneer buren moeite hebben de takken van uw boom boven hun tuin. Voor de boom is het veel beter om in die gevallen (gefaseerd) hele takken rondom aan de onderzijde of aan één zijkant weg te nemen. De boom word dan soms asymetrisch maar dit heeft geen gevolgen voor de stevigheid van de boom. De takken van een boom in het bos beginnen ook pas heel hoog en aan de bosrand zie je dat bomen ook maar aan één zijde takken hebben. Vaak word als reden om een boom te toppen, gezegd dat de boom te veel licht weg neemt. Een getopte boom neemt echter na een aantal jaren veel meer licht weg als een boom die helemaal niet, of vakkundig gesnoeid is. Er komt veel meer licht in huis en de tuin wanneer met gewoon de onderste takken van een boom wegneemt.

Zijn er nu echt onoverkomelijke problemen met de hoogte van een boom dan is het beter om de bestaande boom weg te halen en een nieuwe boom te planten van een soort die van nature nooit hoger word als de maximaal gewenste boomhoogte.

Je zou haast kunnen denken dat het bij Den Aalshorst een bewuste keuze is om ze geleidelijk

te laten afsterven, als ik bovenstaande goed lees, Neemt u mij het niet kwalijk als het anders is. Gooi het dan maar op onkunde van ondergetekende. Red.

Artikel delen: