Mataram bij Hoonhorst, het oude havezate gebied.

mata1.jpg
Foto’s en inzendeing oudheidsdeskundige Wim S.

MARSHOEK – DALFSEN – Afgelopen winter zijn de grachten om de locatie waar eens de havezate genaamd Deze of Franckeler heeft gestaan geheel weer uitgediept. Zelfs zo diep dat de fundering ter plaatse van de nog aanwezige historische brug deels is ondermijnd.

mata2.jpg

 Wat zou het mooi zijn als deze uitzonderlijke elementen van mogelijk wel meerdere eeuwen oud bewaard konden worden voor ons nageslacht, maar het dreigt nu te vervallen, doordat er geen onderhoud aan wordt gepleegd. Zou dit aangemerkt kunnen worden als gemeentelijk of rijksmonument?

mata3.jpg

Maar ook de overige sporen naar het verleden van het rond 1903 afgebroken huis zijn nog aanwezig, Zo is van de weg af te zien dat er mogelijk nog een kelder aanwezig is en op het terrein liggen nog natuursteen elementen. 

mata4.jpg

 Ook aan de zijkant is duidelijk te zien dat ook hier nog een brug heeft gelegen. Een heel mooi gebied dat veel geheimen herbergt. Maar geruchten gaan dat er op deze plaats weer bouwactiviteiten worden voorbereid, op zich prima, mits het passend is in de historie.

mata5.jpg

Bovenstaande foto’s zijn van vandaag, Maar in andere tijden van het jaar is het daar nóg mooier, zie onderstaande foto’s

mata6.jpg

mat1.jpg

mat10.jpg

mat12a.jpg

mat14.jpg

mat2.jpg

mat8.jpg

Artikel delen: