Regio Politie Persberichten van vrijdag 4 februari 2011

Vrouw gewond na kettingbotsing

Staphorst – Een 47-jarige vrouw uit de gemeente Westerveld raakte donderdagmorgen 3 februari gewond tijdens een ongeluk op de A28. Het ongeval is waarschijnlijk ontstaan toen een 30-jarige man uit Emmen moest remmen in verband met een beginnende file. De vrouw kon niet meer op tijd remmen en reed achter op de auto van de man.

Vervolgens reden achtereenvolgens een 25-jarige man uit Hoogeveen, een 25-jarige vrouw uit Hoogeveen en een 54-jarige man uit de gemeente Vlagtwedde achter op elkaar. De vrouw is met rug- en nekklachten naar het ziekenhuis in Zwolle gebracht. De voertuigen zijn allemaal weggesleept en de politie heeft een onderzoek ingesteld. (2011009744)

 

 Ongeval met letsel

Steenwijk – Een 42-jarige vrouw uit Steenwijk is donderdagavond 3 februari gewond geraakt nadat ze op haar fiets werd aangereden door een 38-jarige automobiliste uit de gemeente Steenwijkerland. De vrouw fietste op Vendelweg richting het centrum van Steenwijk. Vanaf de Westwijkstraat reed de 38-jarige vrouw de Vendelweg op en verleende daarbij de 42-jarige vrouw vermoedelijk geen voorrang. Ze raakte de fiets en de 42-jarige vrouw kwam ten val. Ze liep daarbij een hoofdwond op. Nadat ze was nagekeken door ambulancepersoneel kon ze naar huis. Er is een onderzoek ingesteld naar de toedracht. (2011009921)

 Hennepplantage opgerold: acht verdachten aangehouden

Kampen – De politie heeft donderdag 3 februari achter de woning in een schuur aan de Wielstraat een hennepplantage opgerold. Op het moment dat agenten ter plaatse kwamen waren vier mannen en vier vrouwen hennep aan het knippen. Het gaat om vier vrouwen van 25, 26, 48 en 51 jaar uit Kampen. Een 23-jarige man uit Apeldoorn, een 31-jarige man uit de gemeente Apeldoorn en twee mannen van 48 en 57 jaar uit Kampen. De verdachten zijn allemaal voorgeleid bij de hulpofficier van justitie  en gehoord door de recherche. Vervolgens zijn ze na overleg met de officier van justitie in afwachting van het onderzoek in vrijheid gesteld. De aangetroffen hennep en henneptoppen worden nog verder onderzocht. Het gaat om meerdere kilo’s. De politie heeft een onderzoek ingesteld. (2011009788)

 Aangehouden voor aankoop met gestolen creditcard

Zwolle – Op donderdagmiddag 3 februari werden twee mannen, 19 uit Leeuwarden en 23 uit Stadskanaal, aangehouden voor het doen van een aankoop met een gestolen creditcard. Zij wilden een telefoon kopen bij een winkel in de Diezerstraat. De betaling werd echter verbroken, omdat de creditcard waarmee ze wilden betalen mogelijk gestolen was. Hierop verliet het tweetal de winkel en alarmeerde een medewerker de politie. Op basis van het signalement konden de mannen verderop in het centrum aangehouden worden. Er wordt uitgezocht in hoeverre de creditcard daadwerkelijk van diefstal afkomstig is. Proces-verbaal is opgemaakt. (2011009876)

 Bedrijfsinbraak

Zwolle – Bij een bedrijf aan de Dokter Klinkertweg werden in de nacht van 2 op 3 februari meerdere laptops weggenomen. Het is onbekend hoe de dader(s) zich toegang tot het pand heeft/hebben verschaft. De politie heeft een onderzoek ingesteld en roept getuigen op zich te melden via 0900-8844. (2011009772)

 Rijden onder invloed

Zwolle – Een 26-jarige man uit Heino werd in de nacht van 3 op 4 februari betrapt op het rijden onder invloed. Hij viel op doordat hij slingerend over de weg reed. Op de Leo Majorlaan moest hij stoppen om te blazen. De uitslag van zijn ademanalyse betrof 495 ug/l. Dit leverde de man een proces-verbaal en een rijverbod van vijf uur op.

 Bent u geïnteresseerd in meer informatie over rijden onder invloed? Klik dan hier.(2011009947)

 Zwolse aangehouden voor winkeldiefstal

Zwolle – Donderdagochtend 3 februari werd een 27-jarige vrouw uit Zwolle aangehouden voor winkeldiefstal. Zij had geprobeerd bij een winkel aan het Klein Grachtje diverse levensmiddelen weg te nemen. Daarbij werd zij betrapt door een medewerker, die de vrouw aanhield en overdroeg aan de politie. De vrouw krijgt een proces-verbaal. (2011009797)

Man aangehouden voor woninginbraak

Zwolle – Donderdagochtend 3 februari kreeg de politie een melding dat er zojuist een man de ruit van een voordeur van een woning aan de Geert Grotestraat had vernield en de woning was binnen gegaan. Kort daarna had de inbreker de woning weer verlaten. De politie ging onmiddellijk op zoek naar de man. Op basis van het signalement kon de 25-jarige Zwollenaar even verderop aangehouden worden. Hij werd na verhoor heengezonden met een proces-verbaal.

 Weten hoe u een inbraak in uw woning kunt voorkomen? Klik hier.(2011009731)

 Onder invloed

Dedemsvaart – vrijdagmorgenvroeg 4 februari is een 48-jarige man uit Hardenberg aangehouden voor rijden onder invloed. Bij een controle op de Judith van Marlelaan bleek dat hij teveel alcohol gedronken had. Zijn blaastest in het politiebureau scoorde 240 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van een uur en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. (2011009939)

 Alcoholcontrole

Deventer – Aan de Boxbergerweg werd donderdagavond 4 februari een alcoholcontrole gehouden. Daarbij werden 45 bestuurders gecontroleerd. Vijf personen bleken teveel gedronken te hebben, allemaal beginnend bestuurders. Drie rijbewijzen werden ingevorderd. De ademanalyses gaven resultaten van 610 ug/l, 115 ug/l, 380 ug/l, 530 ug/l en 145 ug/l (een snorfietser).

 Meer informatie over de regels als u beginnend bestuurder bent? Klik hier.(2011009951)

 Beschonken man belemmert controle en wordt aangehouden

Deventer – Tijdens een controle in de nacht van 3 op 4 februari van een auto op de Bokkingshang werd de 24-jarige bijrijder, afkomstig uit Deventer, aangehouden. Het voertuig kreeg een stopteken in verband met een verkeersovertreding. Toen de bestuurder hierop werd aangesproken, bemoeide de bijrijder zich ermee. Hij gedroeg zich vervelend en verkeerde duidelijk onder invloed. Hij werd aangehouden voor openbare dronkenschap en krijgt een proces-verbaal. (2011009962)

 Onder invloed, rijbewijs ingenomen

Nieuw Heeten – Donderdagmorgen 3 februari is het rijbewijs ingevorderd van een 46-jarige autobestuurder uit Sneek, die werd aangehouden voor rijden onder invloed. Bij een controle op de Vagevuursweg bleek dat hij teveel alcohol gedronken had. Zijn blaastest in het politiebureau scoorde 880 ug/l. Hij kreeg een rijverbod van elf uur en tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. (2011009676)

 Diefstal rijzadels

Olst – Donderdagmorgen 3 februari tussen 08.00 en 10.00 uur zijn uit een bedrijf aan de Holstweg twee rijzadels gestolen. Mensen die iets gezien of gehoord hebben dat verband kan houden met deze diefstal wordt gevraagd contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anonieme informatie kan verstrekt worden via 0800-7000. Naar de diefstal wordt een onderzoek ingesteld. Paardensporters en manegehouders worden geadviseerd alert te zijn op deze vorm van criminaliteit. (2011009719)

 Aangehouden voor winkeldiefstal

Wijhe – Donderdagmorgen 3 februari is een 36-jarige man uit Bolsward aangehouden voor winkeldiefstal. Uit een winkel aan de Langstraat nam hij levensmiddelen weg, zonder die aan de kassa af te rekenen. Hij wordt daarnaast verdacht van diefstal van parfums uit een drogisterij in Wijhe. Naar de man wordt een onderzoek ingesteld. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. (2011009781)

 Politie rondt onderzoek torenbrand Wijhe af: oorzaak onbekend

 Wijhe – De afgelopen maand deed de politie uitvoerig onderzoek naar de oorzaak van de torenbrand in een kerk aan de Stationsweg in Wijhe. De conclusie is dat brandstichting kan worden uitgesloten, maar dat de exacte oorzaak waarschijnlijk nooit boven tafel zal komen. Na berichtgeving, kort na de brand, dat vuurwerk was uitgesloten en een technisch mankement de brand had veroorzaakt, ontstond de nodige onrust in Wijhe. Enkele getuigen beweerden namelijk brandende wenslampionnen te hebben gezien, die mogelijk de toren in vlam hadden gezet. De politie wil graag achtergrondinformatie geven over de manier waarop het onderzoek naar de brand heeft plaatsgevonden

 Gebeurtenissen na de melding

Op 1 januari omstreeks 8.00 uur kwam er een melding binnen dat de kerktoren van de kerk aan de Stationsweg in Wijhe in brand stond. De brandweer was snel ter plaatse, maar kon niet voorkomen dat de torenspits uitbrandde en gedeeltelijk instortte. Er werd voorkomen dat de brand oversloeg naar de kerk, maar dit leverde wel de nodige waterschade op. In verband met gevaar voor vallend materiaal zette de politie de omgeving van de kerktoren ruim af. Door de technische recherche werd een onderzoek ingesteld, gericht op het vaststellen dan wel uitsluiten van brandstichting. Daaruit bleek dat de deuren en ramen van de kerk dicht en afgesloten waren. Ook werden geen sporen aangetroffen van braak. Daarnaast kwamen aanwijzingen binnen dat er problemen waren geweest met de elektriciteit van de uurwerken. In de weken voor de brand hadden diverse getuigen gezien dat de verlichting van het uurwerk niet goed functioneerde. Dit alles leidde ertoe dat brandstichting (door opzet of schuld) kon worden uitgesloten en het vermoeden ontstond dat er sprake was van kortsluiting. Helaas werd dit als gegeven  naar buiten gebracht, terwijl het op dat moment nog een aanname betrof. Dit creëerde onrust en ongenoegen bij de inwoners van Wijhe, omdat diverse getuigen brandende wenslampionnen in de buurt van de kerktoren hadden zien zweven. Hoe kon dan nu al gezegd worden dat er sprake was van kortsluiting?

 Sporenonderzoek naar brand

De politie heeft bij brand met onbekende oorzaak de taak om onderzoek te doen naar brandstichting. Op het moment dat dit uitgesloten kan worden (zoals in dit geval), houdt het onderzoek van de politie op. Er zit dan immers geen strafrechtelijk aspect meer aan de brand. De verzekering doet in deze gevallen nader onderzoek naar de oorzaak van de brand. Ook in het geval van de torenbrand gebeurde dat.

 Sporenonderzoek naar de oorzaak van een brand is vaak een moeilijke klus. De brand verwoest in bijna alle gevallen de meeste sporen en vaak is de onderzoekende partij aangewezen op verklaringen van getuigen. Dat maakt het lastig om de oorzaak van een brand te bepalen, zeker bij aanzienlijke branden zoals deze. Zou een wenslampion bijvoorbeeld de oorzaak zijn geweest, dan is dat niet eenvoudig op basis van bewijs te staven. Sporen van de wenslampion zouden dan immers geheel verloren zijn gegaan in de brand. Hetzelfde geldt voor bedrading, stoppenkasten etc.

 Eindconclusie

Vanwege de onrust in Wijhe heeft de politie nog het nodige extra werk gedaan om de oorzaak van de brand te achterhalen. Zo is er gesproken met diverse getuigen die de brandende wenslampionnen kort voor de brand in de buurt van de toren zouden hebben gezien. Daarnaast zijn deskundigen geraadpleegd over de (on)mogelijkheid dat wenslampionnen de brand veroorzaakt hebben. Daaruit kwam naar voren dat het niet onmogelijk is dat een wenslampion de brand veroorzaakt heeft. Ook werd gesproken met het bedrijf dat bezig was met de restauratie van de kerktoren, met de brandweer en met de verzekeringsmaatschappij. Dit alles leverde echter geen harde bewijzen op; zowel de mogelijkheid van kortsluiting als de brandende wenslampionnen kunnen niet worden uitgesloten, maar worden door het onderzoek ook geenszins bevestigd.

Artikel delen: