‘Fusie levert besparing op

Hardenberg – DALFSEN – ‘Gestalte geven aan de volledige integratie van de ambtelijke organisaties van de gemeenten Hardenberg en Ommen is een van de mooiste uitdagingen voor een nieuwe burgemeester van Hardenberg’. Dat zei burgemeester Bert Meulman dinsdagavond in de raad naar aanleiding van vragen over het voorgenomen besluit van het college voor fusie van de ambtelijke organisaties van beide gemeenten.

 Hij was ook aangenaam verrast over de standpunten van de beide ondernemingsraden, die zich voor de plannen hebben uitgesproken

Met name de PvdA vroeg zich af waar de plannen verder toe zullen leiden, of het moment van de samenwerking juist is en welke rol voor de raad in het samenwerkingsproces is weggelegd. Volgens Meulman hoeft de raad formeel geen toestemming te geven, maar hij beloofde geen enkel besluit te zullen nemen zonder betrokkenheid en instemming van de raad. Meulman benadrukte, zoals al eerder, dat beide gemeenten zelfstandig zullen blijven bestaan en dat er geen nieuwe herindeling op komst is. Besparing/efficiëncy ligt ten grondslag aan de fusieplannen. Volgens gemeentesecretaris Wouco Rebergen zoeken alle gemeenten in Nederland naar wegen om op basis van samenwerking te bezuinigen. Hij legde uit dat er met de gemeente Ommen al heel veel werd samengewerkt (bijvoorbeeld bij het opstellen van structuurplannen) en dat de beoogde samenvoeging van de ambtelijke organisaties een logische vervolgstap is. Hij beloofde de raad heel binnenkort (binnen enkele weken) een uitgebreide notitie, waarin het hele proces nog eens wordt toegelicht. Daarin zal ook vermeld worden welke samenwerkingsverbanden eventueel nog meer mogelijk zijn. Burgemeester Meulman gaf in dit kader aan dat er komende vrijdag met de nieuwe burgemeester van Dalfsen wordt gesproken door hem en burgemeester Kok van Ommen. (bron Hardenbergnu)

Artikel delen: