Bent u goed beveiligd tegen inbraak?

Niets is zo vervelend dan dat er bij u thuis wordt ingebroken. Een onbekende begeeft zich in uw huis en neemt uw eigendommen weg. Nu zijn een laptop of een televisie te vervangen, maar spullen met een emotionele waarde meestal niet.

Inbraak

Iedere minuut ‘bezoekt’ ergens in Nederland een inbreker een woning.

Wist u bijvoorbeeld dat een gemiddelde inbraak 30 seconden duurt? Of dat slechts 1% van alle inbraken plaatsvindt door het vernielen van een ruit? De meeste inbraken (ongeveer 90%) worden gepleegd door ‘gelegenheidsinbrekers’. Een gelegenheidsinbreker werkt met klein materiaal en gaat niet georganiseerd te werk maar wordt actief als hij een pand ziet waar vermoedelijk wat te halen is. Vervolgens wil de inbreker maar één ding: snel zijn slag slaan. Hoe weert u inbrekers?De beste sloten helpen niet als u tegelijkertijd een raam open laat staan. Wees daarom alert. Om te zorgen dat er niet bij u wordt ingebroken, hier een aantal tips:

 • laat nooit sleutels aan de binnenzijde van het slot zitten;
 • zorg voor inbraakwerend hang- en sluitwerk, voorzien van een keurmerk;
 • berg huis- en autosleutels op een vaste plaats op;
 • merk waardevolle spullen, bijv. met huisnummer/postcode;
 • berg waardevolle spullen op;
 • sluit ramen en deuren goed af;
 • doe de deur altijd op slot (nacht- of penslot), zelfs als u maar heel even weg bent;
 • zorg dat uw huis er bewoond uitziet, laat bijvoorbeeld het licht aan, als u er niet bent;
 • vermeld nooit op internetsites, zoals bijvoorbeeld ‘Hyves’, dat u niet thuis bent, naar een feestje of op vakantie gaat.

Met dit formulier kunt u uw dierbare / waardevolle goederen voor uzelf registreren .

PolitiekeurmerkUit de praktijk blijkt dat er drie factoren zijn waar inbrekers een enorme hekel aan hebben waar ze door worden afgeschrikt, de drie ‘L-factoren’:

 • Licht
 • Lawaai
 • Lang werk

Dat betekent dat een rondom goed verlichte woning, eventueel voorzien van (buiten)lampen met sensors die reageren op bewegingen, en voorzien van goed zichtbare, moderne sloten, weinig kans loopt om ongewenst bezoek te krijgen. Een woning die beveiligd is naar de best geldende normen kan een officieel keurmerk krijgen: het Politiekeurmerk Veilig Wonen. Bij een dergelijke woning daalt het inbraakrisico, zo blijkt uit de praktijk, met maar liefst 90%. Via www.politiekeurmerk.nl  en Politie Zeeland is informatie te verkrijgen over dit keurmerk. Is uw huis bestand tegen inbraak? Doe de test!Woninginbraken komen vaker voor dan u misschien denkt. Ook bij u in de buurt. Natuurlijk kunt u niet alles voorkomen. Maar u kunt zelf wel een aantal, dikwijls eenvoudige maatregelen nemen die de kans op inbraak verkleinen. Let wel: de korte test biedt GEEN garantie tegen inbraak, maar is bedoeld als hulpmiddel om na te gaan of er mogelijk aanvullende maatregelen nodig zijn voor het beveiligen van uw woning. Klik hier om naar de inbraaktest te gaan.Kortom: Zorg dat uw huis goed beveiligd is, want dan is de kans dat er bij u ingebroken wordt veel kleiner!

(bron de Politie)
Artikel delen: