Toezicht op maat

DALFSEN – Provincie en gemeenten ondertekenen overeenkomst voor toezicht op maat. Meer maatwerk in toezicht, meer eigen verantwoordelijkheid voor de gemeente en minder bestuurlijke en ambtelijke drukte. Met dat doel sluiten de provincie Overijssel en de gemeenten Dalfsen, Olst-Wijhe en Raalte een overeenkomst voor vernieuwde interbestuurlijke verhoudingen.

Commissaris van de Koningin Ank Bijleveld-Schouten en de burgemeesters Han Noten (Dalfsen), Ton Strien (Olst-Wijhe) en Piet Zoon (Raalte) ondertekenen hiervoor vandaag de bestuursovereenkomst. De overeenkomst bezegelt de nieuwe bestuurlijke verhoudingen in Overijssel. Het bevat afspraken over de wijze en intensiteit van toezicht door de provincie op de taakuitoefening van gemeenten op het gebied van financiën, milieu, archief, wonen (huisvesting statushouders) en de doorwerking van provinciaal belang bij ruimtelijke ordening, natuur, transport gevaarlijke stoffen en water.

Dat betekent dat op sommige terreinen het toezicht en de bemoeienis van de provincie vermindert en er alleen intensief toezicht is als daar een gegronde reden voor is. De regels blijven gewoon bestaan, maar deze vorm van samenwerking maakt het voor alle partijen eenvoudiger. De provincie kan haar wettelijke taak als toezichthouder efficiënter en doelmatiger uitvoeren en de gemeenten krijgen een grotere eigen verantwoordelijkheid en ervaren minder bestuurlijke en administratieve drukte. Dalfsen, Olst-Wijhe en Raalte zijn de tweede groep gemeenten die de bestuursovereenkomst voor vernieuwde interbestuurlijke verhoudingen met de provincie ondertekenen. De gemeenten voldoen op dit moment over het geheel genomen aan de wettelijke taakcriteria, waardoor het provinciale toezicht op grotere afstand komt te staan.

De gemeenten Zwolle en Dinkelland hebben eind 2010 de spits afgebeten met de ondertekening van de overeenkomst. De provincie Overijssel heeft het voornemen om voor het einde van 2011 met alle Overijsselse gemeenten een overeenkomst getekend te hebben. Met deze werkwijze sorteert de provincie alvast voor op de inwerkingtreding van de wet Revitalisering Generiek Toezichtinstrumentarium en de overdracht van VROM-taken begin volgend jaar.Kijk voor meer informatie op www.overijssel.nl/kwaliteitbestuur.

Artikel delen: