Moet de vos vogelvrij worden verklaard, of juist niet?

Moet er massaal jacht worden gemaakt op deze sluwe roodharige rover, of juist niet? “Het vervelende is dat een vos een heel kippenhok uitmoordt. Als hij één kippetje zou pakken, dan zouden de gemoederen misschien minder hoog oplaaien”, denkt boswachter Marijke Lieman van Staatsbosbeheer. “Ik begrijp de emotionele reactie van mensen wel, als je ’s morgens bij je kippenren komt en ziet wat voor slachting er is aangericht.”

Jagers mogen het hele jaar door met een jachtgeweer op vossen jagen, als ze tenminste toestemming hebben van de grondeigenaar. Staatsbosbeheer geeft die toestemming niet. Marijke Lieman: “In de meeste gevallen is een vos een aanvulling op de bestaande natuur, net als andere dieren zoals een marter. Een vos is ook een nuttig dier. Hij ruimt veel dode en zwakke dieren op. In sommige gebieden hoort hij er gewoon bij. Het wordt wel vervelend als hij bijvoorbeeld in een weidevogelgebied gaat jagen. Je zou ze moeten kunnen sturen, maar dat lukt natuurlijk niet.”

Dat de vos een mals kippetje niet versmaadt zit in de aard van het beestje. “Mensen moeten hun kippenhok ’s avonds goed afsluiten. Dat doe ik zelf ook. Iemand zei eens tegen me: ‘Als je in Amsterdam woont dan weet je dat je auto op slot moet doen. Hier moet je je kippenhok op slot doen.’ En zo is het.”

Volgens Jan-Willem van Nieuwkerk ligt het echter niet zo simpel. Zelf is hij de afgelopen jaren zeker vijftig kippen, zeven ganzen en wat koppeltjes eenden kwijtgeraakt aan de roodharige rovers. Naar aanleiding van die droevige gebeurtenissen kreeg hij van een goede vriendin in Engeland krantenknipsels toegestuurd. Zoals van een vos die door een kattenluik naar binnen glipte en het gezicht van twee baby’s in hun wiegje verminkte. Of een foto van een jongetje dat een afgeschoten ‘monstervos’ van zeker 1,20 meter lang toont. Zelf reed Van Nieuwkerk al een flink uit de kluiten gewassen vos aan nabij Cadzand-Bad. “Vossen komen steeds makkelijker aan eten, omdat mensen dat overal laten rondslingeren bij de bewoonde wereld. En ze worden steeds groter en dus gevaarlijker”, luidt zijn visie. Hij vindt dat de strijd tegen Reintje moet worden opgevoerd en dat de overheid snel vergunning moet geven voor jagen met lichtbakken. “In Engeland lopen wel 34.000 vossen in de voorsteden. Dat willen we hier toch niet hebben.”

Zover is het in Zeeuws-Vlaanderen nog niet. Marijke Lieman schat de populatie vossen op zo’n negentig stuks. “En dat aantal lijkt de laatste jaren stabiel te blijven. Op een gegeven moment zit een gebied vol.” Omdat vossen een eigen territorium hebben, kun je nooit spreken van een ‘vossenplaag’. In één territorium leeft telkens maar één vossenfamilie. Het kroost wordt als het op eigen poten kan staan, verdreven en moet op zoek naar een eigen stekje. Daardoor neemt het aantal vossen op eenzelfde locatie niet toe.

Afschieten van vossen lost de problemen van de kippenhouders niet op, want een vrijgekomen territorium wordt binnen de kortste keren weer ‘bezet’. Lieman: “Alle vossen wegschieten lukt je sowieso niet, want vanuit België komen er uiteindelijk toch weer naar Zeeuws-Vlaanderen.”

Marijke Lieman gelooft niet in verhalen dat vossen baby’s uit kinderwagens roven of dat ze mensen besmetten met hondsdolheid. “Want hoe vaak wordt je nou door een vos gebeten?”

Blijft natuurlijk wel het probleem van vossen, die zich tegoed doen aan beschermde weidevogels. Lieman: “Om die vogels te beschermen en vossen buiten de deur te houden, moet je rond weidegebieden brede sloten graven. Maar gezien de bezuinigingen die voor de deur staan zal dat er voorlopig wel niet in zitten.” (Bron PZC)

Artikel delen: