Carnaval: denkt u ook aan brandveilige kleding?

DALFSEN – Even een berichtje van Jan Wiitenberg, van de brandweer Dalfsen afd. risicobeheersing: Nog even en dan barst het carnavalsfeest weer los. Feestvierders gaan massaal de straat op en duiken – met de meest uiteenlopende kostuums – de horeca in. Maar heeft u er wel eens aan gedacht dat kleding en ook pruiken snel in brand kunnen vliegen en dat vlammen zich heel snel over de kleding kunnen verspreiden? Met alle gevolgen van dien.

Hoe brandbaar kleding is, is afhankelijk van de vorm, de structuur en de samenstelling van de vezels van de stof. In het algemeen geldt dat des te strakker de kleding om het lichaam zit, des te moeilijker een brand zich kan voortplanten. Bij losjes zittende kleding komt makkelijker zuurstof bij de brandhaard waardoor het vuur zich sneller verspreid. Het is verstandig om bij de aanschaf van carnavalskleding ook aan de veiligheid te denken. Kleding van katoen brandt sneller dan kleding die is gemaakt van dierlijke vezels (bijvoorbeeld wol). Bovendien kunnen de vlammen zich makkelijk verspreiden over het hele kledingstuk. Synthetische kleding (bijvoorbeeld polyester) brandt minder snel, maar smelt bij contact met vuur en de smeltdruppels kunnen op die plekken brandwonden veroorzaken. Een kledingstuk dat is samengesteld uit een combinatie van plantaardige en synthetische vezels heeft beide eigenschappen in zich. Carnavalsvierders kunnen het beste nauwsluitende kleding dragen en geen wijdvallende mouwen. Ook het dragen van onderkleding helpt. Een strak hemdje van katoen of wol onder synthetische kleding kan veel problemen voorkomen. 

Wat moet u doen als kleding in brand staat? 

‘Tijdens carnaval en bij een bezoek aan overvolle kroegen, kunt u uw veiligheid dus verhogen door rekening te houden met het soort kleding dat u draagt’, stelt ….  ‘Wanneer uw kleding toch in brand staat, probeer dan nooit in paniek te raken, hoe moeilijk dat ook is. Blijf kalm en ga nóóit rennen, want dat wakkert de vlammen alleen maar aan. Doof de vlammen. Dit kan met water, door over de grond te rollen of met een blusdeken.’Verder is het van belang dat omstanders het gezicht van het slachtoffer gelijk afschermen en dat direct wordt begonnen met het koelen van de wond. Dit kan het beste gedaan worden met zacht stromend en lauw kraanwater. Als dit niet bij de hand is, kan er ook worden gekoeld met natte doeken. Het is altijd beter om met iets te koelen dan niet te koelen. Koel ten minste vijf minuten. Langer is beter, maar let wel op dat het slachtoffer niet onderkoeld raakt. Verwijder tijdens het koelen alleen die kleding die niet aan de huid is gekleefd. Waarschuw onmiddellijk een arts als er blaren zijn of als de huid er aangetast uitziet of bel 112. Bedek de brandwonden met steriel verband. Bij grotere brandwonden met een schone doek of een schoon laken. Smeer nooit iets op de brandwond. Zorg er tenslotte voor dat het slachtoffer zittend wordt vervoerd. Het hoofd moet altijd hoger zijn dan de rest van het lichaam in verband met mogelijke vochtophoping.Meer informatie is ook te vinden op de internetsite www.brandweer.nl  en de site van de Brandwondenstichting, www.brandwonden.nl.

Brandgedrag van textiel: stof tot nadenken 

Textiel in de woning

Textiel vliegt over het algemeen snel in brand. Omdat er in onze woningen veel textiel is te vinden – denk aan vloerbedekking, gordijnen, (be)kleding en beddengoed – kan een huis binnen 5 minuten volledig in lichter laaie staan.Bovendien veroorzaakt brandend en vooral smeulend textiel een grote hoeveelheid giftige rook. Het is deze rook die verantwoordelijk is voor de meeste slachtoffers bij woningbranden.

Brandgedrag van kleding

Onze dagelijkse kleding is niet gemaakt en bestemd om ons te beschermen tegen vuur en vlammen. Dat is alleen het geval bij kleding van de brandweer, ruimtevaarders en autocoureurs. Kleding is nooit de oorzaak van een woningbrand, maar kan wel bij contact met vuur ineens vlam vatten en zorgen voor brandwonden. Het ene kledingstuk ontvlamt sneller dan het andere of verspreidt de vlammen sneller over het hele kledingstuk en de huid.

Wat maakt textiel brandgevaarlijk?

De brandbaarheid van textiel en dus ook van kleding hangt af van een aantal factoren. We lopen ze in het kort met u door:De vezels. De brandbaarheid van textiel hangt in de eerste plaats af van de vezels die erin zijn verwerkt. Plantaardig vezels zoals katoen en linnen ontvlammen eerder dan een dierlijk vezel zoals bijvoorbeeld wol. Kunststofvezels zoals polyester en polyamide zijn moeilijk ontvlambaar, maar kunnen na contact met vuur een gloeiend hete smeltdruppel veroorzaken die in de huid brandt. Sommige combinaties van kunststof en plantaardige vezels, bijvoorbeeld polyester en katoen, zijn gemakkelijk ontvlambaar en verspreiden bovendien de smeltdruppels over de gehele kleding.

De stuctuur. Voor het ontstaan van brand is zuurstof nodig. Open geweven stoffen, waar zuurstof uit de lucht gemakkelijk bij kan, ontvlammen eerder en de vlammen verspreiden zich sneller dan bij dicht geweven stoffen. Open geweven stoffen met een harig oppervlak als flanel, fluweel, pluche en badstof ontvlammen bij contact met vuur zeer snel.

De vormgeving en ouderdom.

 

Grote plooien in gordijnen en tafelkleden werken als schoorstenen. Daardoor kunnen vuur en vlammen zich heel snel naar boven verspreiden. Ditzelfde effect doet zich voor bij wijdvallende kleding. Bovendien komt wijdvallende kleding gemakkelijker in aanraking met vuur dan kleding die nauwsluitend of strak zit. Wees dus voorzichtig hiermee, bijvoorbeeld met een wijdvallende ochtendjas bij de kookplaat. Vuil, waspoederresten en uitdroging kunnen de ontvlambaarheid van met name oude textielsoorten vergroten.

Wetgeving

De Warenwet stelt dan van textielartikelen altijd bekend is uit welke vezels ze zijn samengesteld en in welke verhouding de vezels in de stof voorkomen.Deze informatie vindt u terug op een ingenaaid etiket. Naar aanleiding van de cafébrand in Volendam heeft de overheid onderzoek laten uitvoeren naar nieuwe aanbevelingen voor de brandveiligheid van kleding. Resultaat is dat overheid, consumentenorganisaties en kledingbranche het eens zijn geworden om via de Warenwet te regelen dat gevaarlijk brandbare kleding niet in de winkels mag worden verkocht. De Warenwet stelt bovendien strenge eisen aan de brandveiligheid van kleding voor vermommingsdoeleinden zoals carnavalskleding en kindernachtkleding. Ook hiervoor geldt dat deze kleding niet in de winkels mag hangen als ze niet voldoet aan de eisen. Let op: internationaal opererende kledingbedrijven werken vaak met waarschuwingsetiketten in de kleding als die licht ontvlambaar is.

 

Artikel delen: