Oud Dalfsenaar Jacco Visser vanuit Noorwegen

jacco1.jpg

Op de achtergrond Norefjell ( ca 130 km)

Hallo Dalfsenaren.  NOORWEGEN – Op verzoek van Willy een verhaal van ons over wel en wee in het “verre“ noorden. Het is inmiddels  ruim 5 1/2 jaar geleden dat we “ het drukke Nederland “ (en Dalfsen) verruild hebben voor een rustig Noorwegen. Jacco en zijn gezin woonde aan de Singel in Dalfsen en hadden daar een vleesgroothandel: Vissers Vleeshandel. We wonen nu in een klein dorp Trøgstad ( spreekt als  Trukkstad), in de provincie Østfold.

jacco2.jpg
De foto is afgelopen zondag gemaakt, net buiten het dorp

Ca 1 uur rijden naar Oslo, en ca 3 kwartier naar Zweden. Dat we hier zijn verzeild, had met ons gevoel te maken. Een mooi huis in een mooie natuur, dat afgewisseld wordt door akkerbouw. We zijn volledig ingeburgerd, maar we blijven Nederlanders. Jacco heeft een baan als machineoperator, Anneke heeft haar oude werk opgepakt in het verzorgingshuis.

Even over Trøgstad,  is kerndorp in de gemeente. ca 5100 inwoners, en is  204 km2 groot. Het dorp telt zelf ca 2800 inwoners, heeft 2 supermarkten, grote bouwmarkt, apotheek, bank, postkantoor, bar, benzinestation en nog enkele andere winkels. Onze dochter Ilse is inmiddels 18 jaar, en is bezig met studie specialisering om volgend jaar verder te studeren in Canada, wat haar eigen keus is. Zoon Bart is bezig in het laatste jaar van deze school, en gaat verder studeren in de elektronica, waar weer verschillende mogelijkheden in zijn.

Op dit moment is het nog steeds winter, sneeuwdikte ca 50 cm en graadje vorst nu, maar volgende week – 10 gr overdag / – 18 gr s,nachts.

Noorwegen heeft een slecht wegennet, vaak te smal en veel onnodige bochten. ( het zijn de oude karrensporen waar asfalt op gelegd is ) En met veel gaten en bobbels er in. Lokale wegen in de winter dikke laag ijs en sneeuw er op, maar men rijdt wel gewoon 80 km per uur. Het is alleen opletten voor de elanden die oversteken.

We wonen dicht bij een bosmeer, in de winter schaatsen, ijshockey en in de zomer kun je zwemmen en vissen. Daar naast zijn er skiloipes  die we in de zomer gebruiken voor MTB.

We rijden regelmatig naar Zweden om daar de grote inkopen te doen, want hier is het levensonderhoud duur, je verdient ook meer, maar zoals echte Dalfsenaren moeten we wel op de kleintjes letten. Het aanbod is daar ook beter, zeker wat betreft het vlees en de zuivelproducten betreft.

En wat heet duur ? Alcohol is echt duur. Een 3 liter pak rode wijn kost in Dalfsen ca €8,–.

Maar hier in Noorwegen in de speciale staatswinkel € 40,– Dus als we in Dalfsen zijn, worden de supermarkten goed bezocht. De zomervakantie begint hier 21 juni dan zijn de dagen het langst, en het wordt niet donker,vakantiespreiding kennen ze hier niet met ongeveer 5 miljoen inwoners in het hele land.

Een Noor is erg traditioneel, oude gewoontes en tradities worden in ere gehouden, ook wat het eten en drinken betreft tijdens hoogtijdagen. Dank je wel Jaccco.  Dit vinden de kijkers leuk!!

 

Artikel delen: