Op Valentijnsdag 2011 is Chris van Hardeveld overleden.

chrishar.jpg

Chris van Hardeveld

OMMEN – Bijna iedereen kende Chris. Was het niet van zijn chauffeursschap op één van de bussen van ZorgRvoor (onderdeel van Landstede Welzijn, Zwolle B), dan was het wel van aan de telefoon. Ook het programma dat u iedere maand in de bus kreeg was grotendeels van zijn hand. Of als u eens met een aantal mensen een “eigen uitje” wilde organiseren, dan was het Chris die dat allemaal plande en u te woord stond.

Dat het slecht met hem ging wisten we wel. Hij lag al aan de zuurstof, had al therminale thuiszorg en het praten ging al haast niet meer. Hij is slechts 71 jaar geworden.

Chris heeft vanaf het begin van ZorgRvoor met veel voortvarendheid zijn rol binnen onze organisatie vervuld. Hij ging, samen met mij, de boer op om ZorgRvoor voort te laten bestaan. Hij werkte de hele week om een leuk programma te bedenken, lokaties te bezoeken of die wel ingericht waren voor onze klanten, rekende alles uit qua kosten en deelnemers en heeft zijn stempel zo onuitwisbaar gedrukt op ZorgRvoor. Samen met zijn vrouw, die het fysiek ook niet allemaal meer zo goed kon, is hij ontelbare malen met de ouderen naar Roetgerink geweest om de dames de kans te geven er weer hip bij te lopen. We hadden elkaar dagelijks aan de telefoon. Ik heb wel eens gezegd: als ik niet beter wist, zou ik denken dat je verkering met me wil.

Begin 2010 kreeg hij een soort abces op zijn bovenbeen waar hij flink last van had. Hij liep er nog aardig lang mee door en werd door de medici van het kastje naar de muur gestuurd. Uiteindelijk belande hij in het Academisch ziekenhuis in Groningen. Daar constateerde men een soort kanker waar men geen raad mee wist. Ook op de longen waren vlekjes te zien. Tweemaal is hij voor een bestralingssessie (van meedere keren) naar Groningen vervoert, totdat men de laatste sessie constateerde dat het dweilen met de kraan open was. Men had hem al voorzichtig gevraagd of hij ook over euthanasie had nagedacht.

Anderhalve week geleden was ik nog bij hem. Hij kon niet meer zitten, vertelde de uitzichtloze situatie en huilde even. Dat was niets voor hem, hij hield zich groot. Toen ik op de praatstoel zat en vertelde van alle ontwikkelingen bij ZorgRvoor fleurde hij op. Ik beloofde hem vaker te komen, maar dan kort. Dan kostte het niet zoveel energie. Het heeft niet zo mogen zijn. Aanstaande zaterdag zal hij worden gecremeerd in Zwolle.  Als je je vrijwilligers mocht uitkiezen, dan zou je een vrijwilliger kiezen zoals Chris. Vlak voor zijn dood vertelde hij zijn vrouw nog dat hij hoopte dat het werk van ZorgRvoor door zou gaan. Wij gaan ons best doen om die hoop gestalte te geven! Chris wordt zaterdag gecremeerd in Zwolle.

Geschreven door Arjan Meurgeert

Artikel delen: