Nagekomen Politie Persberichten van maandag 28 febr. 2011

Aanpak fietsendiefstal en heling weer op scherp

ZWOLLE – KAMPEN – 22 gestolen fietsen aangetroffen en 10 verdachten aangehoudenIn de eerste twee maanden van 2011 heeft het politieteam Kampen 22 gestolen fietsen aangetroffen en 10 verdachten aangehouden van fietsendiefstal cq. heling. Al enkele jaren werken rijwielhandelaren, Fietsersbond, Stadstoezicht, Gemeente Kampen, Unigarant en het politieteam Kampen gezamenlijk aan de aanpak van fietsendiefstal.

Fietsendiefstal is namelijk één van de meest voorkomende vormen van criminaliteit. Sinds deze aanpak waarmee we in 2005 gestart zijn, is het aantal aangiften gedaald van circa 500 in 2005 naar 250 in 2008. Het laatste jaar was er toch weer een lichte stijging waarneembaar (naar ruim 300 aangiften). Reden om de aanpak van fietsendiefstal en heling weer te intensiveren. En niet zonder resultaat. Sinds 1 januari 2011 versterken twee surveillanten het politieteam Kampen die onder andere alert zijn op fietsendieven.

Belang van aangifte doen

De politie wil benadrukken dat het erg belangrijk is om aangifte te doen van fietsendiefstal. Niet alleen voor de politie om een goed beeld te krijgen van wat er zoal gebeurd. Zo kan de politie bijvoorbeeld signaleren dat op een bepaalde plek vaak fietsen worden gestolen en besluiten we zo’n plek beter in de gaten te houden. Maar in veel gevallen heeft u ook een aangifte nodig voor de verzekering. En zonder aangifte kan de politie een aangetroffen gestolen fiets niet terugbezorgen bij de rechtmatige eigenaar. Ook een eigen rol om heling te voorkomen

Heel veel mensen zijn zich niet bewust van het feit dat ze zich schuldig maken aan een strafbaar feit als ze een wel heel erg goedkope fiets via internet aanschaffen. Vaak is zo’n fiets namelijk afkomstig van diefstal. En koopt u zo’n fiets, dan maakt u zich schuldig aan heling. Vanaf november 2010 is het project www.stopheling.nl gestart. Het project heeft als doel de burger bewust te maken van het risico van heling via internet. Via www.stopheling.nl (of www.politie.nl) kan via internet gecontroleerd worden of een bepaald goed, bijvoorbeeld een fiets, bij de politie als gestolen staat geregistreerd. Als dit het geval is en de fiets wordt ergens te koop aangeboden, dan kan de gebruiker daarvan melding doen bij de politie. Zo kan uzelf voorkomen dat u een fiets koopt die afkomstig is van heling.

Aanhoudingen openlijke geweldpleging

Kampen, 28-02-2011

***Getuigenoproep***

Kampen – In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 februari omstreeks 04.30 uur vond er op de Oudestraat een vechtpartij plaats. Vanuit een eetgelegenheid kwamen meerdere vechtende mannen naar buiten en gingen op straat verder. In totaal zijn drie mannen gewond geraakt. Zij hebben aangifte gedaan van mishandeling. De politie wil graag meer duidelijkheid over wat er zich die nacht exact heeft afgespeeld. Bent u getuige geweest van de vechtpartij of bent u die avond ook geslagen of geschopt, neemt u dan contact op met de politie in Kampen via telefoonnummer 0900-8844 of anoniem via bel M. via 0800-7000.

Eerder verschenen bericht:

Drietal aangehouden voor openlijke geweldplegingKampen – In de nacht van zaterdag op zondag 27 februari werden op de Oudestraat twee mannen (beiden 28 jaar) uit Kampen en een 29-jarige man uit Zeewolde aangehouden en ingesloten voor openlijke geweldpleging. De drie zouden een 25-jarige man uit Amsterdam om nog onduidelijke redenen hebben geslagen en geschopt. Het drietal liep vervolgens weg en kreeg ruzie met een andere jongen. Deze jongen werd ook door hen geslagen. Een 28-jarige man uit Kampen wilde de jongen helpen door de vechtende personen uit elkaar halen. Hij kreeg daarbij echter zelf klappen van de drie aangehouden mannen. De politie onderzoekt wat er zich die nacht exact heeft afgespeeld. Proces-verbaal wordt opgemaakt voor de drie verdachten. Zowel de man uit Amsterdam als de Kampenaar hebben aangifte gedaan.

Artikel delen: