Eén zwaluw maakt nog geen zomer

HOONHORST – Mijn wekelijkse fietstochtje door Lenthe, vervolgens Hoonhorst, strandde ik aan de Zwarteweg. Daar was een jongeman aan het heui harke’n.

broeks1.jpg

Goh, ie bint de eerste van dit jaor die ik zie heui hark’n. Klopt zei de heui hark bediende: ik dag: laot ik der van ’t jaor ma vrog bie wenn. Ik zegge nog: zo vrog ist nie het is al half vére in de middag, of bij om zes uur vanmon al begon!

Die chauffeur van die heuiharke was Silvo Broeks. Effen teuten met Silvo zo an de weg. Ik zie oe wel vaker fietsen, of bij met oen conditie bezig. Nou nee, het zit anders (hij kent het hele fenomeen dalfsennet nog nie, mar door kumpe nog wel achter) Det heb ik hem dan ondertussen ok ma een bettie uut e leg. Hij geeft aan buten met het onderhold bezig te wenn.

broeks2.jpg

Onderhold muj in disse tiet van ’t jaor doen, want straks begint de drukte weer en dan kump het ter nie meer van. Pas op oen fietsbaan. Want hier ligt allemool takken van doorns met stekkels, die gooi ik effen an de andere kaante van de heege. Silvo Broeks en zijn vrouw Irma runnen dus samen de Zwaluwhof aan de Zwarteweg in Hoonhorst.

broeks15.jpg

De Zwaluwhof is een groepsaccommodatie voor de zakelijke markt en ook voor bv. fam. Reünies. Wij verkopen eigenlijk het mooie, vrije buitenleven, dat is onze kracht. Als elk hotel het zelfde was, hadden wij er ook niet aan hoeven te beginnen (we stappen geleidelijk maar even van het dialect af, want anders snapt die andere luu der niks van) Noe heb ik gelijk de kans om even binnen te kijken.

broeks14.jpg

Want met de opening, waarvoor we wel zijn uitgenodigd, had ik geen tijd. Dat is al weer 7 jaar geleden, en dat viel toen midden in het seizoen, zeg maar in de oogsttijd. Ach, en je gaat er ook maar niet zo heen om te zeggen: ik wil wel eens kieken. Dat komt altijd zo brutaal over, zegt mijn gevoel. Nu dus de kans, ook voor de kijkers van Dalfsennet.nl. Buiten wijst Silvo naar een gebouw wat vroeger de hooischuur was.

 

broeks3.jpg

Hier de ingemetselde 1e steen met het bouwjaar 1938 van die schuur. Rechts daarvan de slaapruimtes  van hun gasten, dat gebouw  staat op precies dezelfde plek waar vroeger een stal stond. Kom ma mee naor binn, dan krej koffie. Binnen treffen we Irma aan en aan tafel de moeder van Irma. Ik zal me even voorstellen: o, dan bin ie der ene van de Vosboer. Die heb ik heel goed gekend verteld de schoonmoeder van Silvo. Zij verteld dat ze van Huitink is van de Marshoek. Ik heb vroeger nog met je oudste broer Jan (maar dat is niet mijn oudste) met Everhard op school gezeten, overigens niet in de klas.

Dekbed Liv

De moeder van Irma komt elke maandag de was doen. Want vergeet niet, dat elke maandag alle lakens, dekbedovertrekken en kussenslopen weer verschoond en gewassen moet worden. Silvo zet een lekkere pot verse koffie, det giet der altied wel in! In hun kamer staat een gigantische kachel. Deze wordt gestookt op hout, de warme lucht trekt naar boven en door een slim systeem komt die warmte via roosters beneden ons huis weer in. Tien jaar geleden waren wij al duurzaam bezig verteld Irma. We gebruiken hier amper gas. Alleen om te koken en voor de centrale verwarming die onze gasten zelf kunnen bedienen op hun kamer. Op dit bedrijf doet Irma de reserveringen en de boekingen en ik, Silvo de PR ( Praoten en Rond-rieden) Na wat kletsen (we gaan echt niet vertellen waarover allemaal)  en lachen, want het zijn hele aardige mensen ( maar daar staan al die Broeksies ook wel om bekend, die bint goed lachs) aan tafel en na de 2e mok koffie stelt Silvo voor om effen rond te kijken.

 

broeks4.jpg

Als eerste laat hij die prachtige kamers zien. Door de ramen heen zie je de weidse ligging. Jij kijkt regelrecht de natuur in. Machtig plekkie hier.

broeks5.jpg
Elke kamer is voorzien van een badruimte.

broeks6.jpg

kijk eens wat een uitzicht

Iedere kamer heeft bovendien zijn eigen kleur op de muur met logo, de ene zacht groen, een andere zacht blauw of rood en noem maar op.

 

broeks7.jpg

Geen één kamer is het zelfde. Hier zijn 6 van die kamers. Enkele kamers zijn door de week bewoond door mensen die hier in de buurt werken. Die vertrekken vrijdagmorgen naar hun werk en gaan daarna altijd naar huis. Zodoende hebben wij de handen en de kamers  weer vrij om het hele complex te verhuren van vrijdag t/m de zondag voor div. gezelschappen zoals de al eerder genoemde familiereünies. Het voordeel voor ons is, dat alles in één keer aan één groep wordt verhuurd, wij de weekenden onze handen vrij hebben en met niemand rekening hoeven te houden.

broeks9.jpg

Achter in de hal is een hele ruime zaal waar de mensen heerlijk kunnen zitten. Een 2 tal enorme eettafels en een prachtige keuken.

broeks8.jpg

Die keuken is eigenlijk alleen bedoeld voor als de hele boel verhuurd is aan groepen. De gast die er door de week is, kan wel gebruik maken van en magnetron. Maar het is niet de opzet dat een persoon die hele keuken gaat gebruiken.

 

broeks_10.jpg

Hier een van de tuinen  en  het overdekte deel

We lopen nu even verder naar buiten. Silvo: ik heb wel geen schoenen aan ma det mak niks uut. Buiten zien we weer dat ruime blik. Grote tuinen waar gasten kunnen zitten, een fontein, en daar buiten een overdekte ruimte met daar voor 2 grote kachels.

broeks11.jpg
ernorme buitenkachels, daar kuj lekker zitten op de gestoffeerde banken

Hier kan je in de goede tijd van het jaar heerlijk zitten. Dit vinden gasten wel zo mooi! Om de hoek, wat ook een deel is van de overkapping is een nisje met daarin een echt Heilig Hart beeld. Dit beeld waakt over het geheel?

broeks12.jpg
Dit beeld heeft vroeger heel wat kaarsjes zien branden

Ja, dat beeld stond vroeger in ons huis. Dat beeld heeft heel wat kaarsjes zien branden. Onze ouders had 12 kinderen en heel wat van die knapen mochten graag motorrijden. Mijn moeder stak altijd een kaarsje op als een van hen er met de motor op uit ging. Zorgzaam en ook een beetje bang dat een van hen wat zou overkomen. Dat beeld stond eerst bij mijn zus, maar die deed er niets mee. Daar hebben we zo veel herinnering aan, daar kon ik wel een plekkie voor bedenken.

broeks13.jpg

Als gasten deze  tuin en  gevel zien, zijn ze meestal gelijk verkocht

Nog even een buitenfoto maken van de voorgevel vanaf de tuin gezien en ik doe mijn jas dicht om aanstalten te maken om te vertrekken, want ik hen ook nog geen licht op mien fietse. Silvo en Irma: jullie hebben een prachtig bedrijf, geen wonder dat jullie zo druk zijn, dat heeft ook te maken met jullie gastvrijheid en de nuchterheid.

broeks16.jpg

Ik hoop dat jullie hier op Silvo’s geboortegrond schatrijk mogen worden. Het is jullie gegund. En voor de toekomstige gasten: als je hier boekt, dan durf ik u te garanderen dat je prachtig dagen gaat beleven. Aan hen zal het niet liggen. De Zwaluwhof heeft ook een internet site, dan kunt u zelf zien dat ik u niets heb voorgelogen, ik zou zeggen kijk maar eens op: www.zwaluwhof.nl  U kan het vinden aan de Zwarteweg 7A Dalfsen – Hoonhorst

Artikel delen: