Landschap Overijssel gelast lammetjesdag af

Ieder jaar hebben we lammetjes

DALFSEN – In overleg met De 12 Landschappen heeft Landschap Overijssel besloten, haar lammetjesdag van 6 maart 2010 af te gelasten. Dit in verband met Q-koorts. De lammetjesdag zou plaatsvinden op de Lemelerberg. Er zijn te veel onduidelijkheden over mogelijke besmetting en verspreiding van Q-koorts.

 Daarom wil Landschap Overijssel elk risico uitsluiten, voor zowel haar bezoekers als voor haar schapen. Bezoekers lopen geen verhoogd risico op besmetting met Q-koorts wanneer ze gaan wandelen of fietsen in de natuurgebieden van de provinciale Landschappen. Ook niet in de gebieden waar schapen en grazers lopen. Geen Q-koorts bij Landschap Overijssel

De natuurterreinen Lemelerberg en Wierdense Veld van Landschap Overijssel worden begraasd door Veluwse heideschapen. Tot nu toe is er geen Q-koorts geconstateerd bij de schapen.

Uit voorzorg heeft Landschap Overijssel in december 2009 de schapen op de Lemelerberg al gevaccineerd. De schapen van het Wierdense Veld zijn deze maand ingeënt tegen de Q-koorts. Tijdens de lammerperiode is de kans op besmetting het grootst. Landschap Overijssel heeft de schaapskooien gesloten, zodat het contact tussen bezoekers en schapen zoveel mogelijk wordt vermeden.

Maatregelen

Landschap Overijssel volgt de adviezen en richtlijnen van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Voedselkwaliteit.. Landschap Overijssel adviseert het publiek om contact met schapen te vermijden tijdens de lammerperiode die van eind januari tot half maart duurt.

 

Artikel delen: