Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker

DALFSEN – Elk jaar wordt in Nederland bij ongeveer 600 vrouwen baarmoederhalskanker vastgesteld. Dit is de reden dat in Nederland het bevolkingsonderzoek wordt georganiseerd. Door aan dit onderzoek mee te doen en een uitstrijkje te laten maken, kan baarmoederhalskanker al heel vroeg worden ontdekt.

Zelfs nog voor er klachten zijn. Als baarmoederhalskanker vroeg wordt opgespoord en behandeld, is genezing vrijwel altijd mogelijk. Het is dus belangrijk om aan het bevolkingsonderzoek mee te doen. Hoe is het bevolkingsonderzoek georganiseerd?

Er zijn in Nederland vijf screeningsorganisaties die verantwoordelijk zijn voor de organisatie van het bevolkingsonderzoek. Iedere screeningsorganisatie heeft haar eigen werkgebied. Bevolkingsonderzoek Oost organiseert het bevolkingsonderzoek in de provincies Overijssel en Gelderland. Het werkgebied van ons kantoor in Enschede bestaat uit de regio Twente, IJssel- en Vechtstreek en Stedendriehoek, het groen gearceerde gebied. Het overige werkgebied wordt bediend door ons kantoor in Arnhem. Onderstaande informatie is specifiek gericht op vrouwen die wonen in het werkgebied van kantoor Enschede. In andere regio’s, waar een andere organisatie het bevolkingsonderzoek organiseert, kan de werkwijze afwijken van die van Bevolkingsonderzoek Oost.

Artikel delen: