Zaterdag 26 maart compostdag! Helemaal gratis!

DALFSEN – Compost: het begint met afval scheiden.De gemeente Dalfsen en ROVA nodigen de inwoners van de gemeente uit gratis 2 zakken of 1 m3 (Zwolle) compost op te halen tijdens de landelijke compostdag op zaterdag 26 maart aanstaande. Met deze actie worden de inwoners bedankt voor hun inspanning om het gft-afval goed te scheiden!

Want alleen dan kan het worden gerecycled tot duurzame producten zoals groen gas en compost.

Wanneer en waar? De compostdag vindt plaats op zaterdag 26 maart aanstaande. Men is welkom op de volgende milieubrengstations van ROVA: Zwolle Rijnlandstraat 2 10.00 – 17.00 uur 1 m3 losse compost

Raalte Zomstraat 21 09.00 – 16.00 uur 2 zakken

Rheezerveen Ommerweg 69 09.00 – 13.00 uur 2 zakken

Men moet zich op de locatie wel kunnen identificeren als inwoner van de gemeente. Als men de compost met een aanhanger ophaalt, dan moet deze afgedekt worden. Voor meer informatie kan men ook terecht bij de klantenservice van ROVA, telefoonnummer (038 427 37 77) of e-mailadres klantenservice@rova.nl. Op www.rova.nl/compost staat alle informatie over de actie vermeld.

Het begint met afval scheiden!Vroeger was afval een ongewenst eindproduct, terwijl het tegenwoordig een waardevolle grondstof is. Van de meeste afvalstromen kunnen we namelijk nieuwe spullen maken. Van glas, oud papier en plastic verpakkingen maken we bijvoorbeeld nieuw glas, nieuw papier en allerlei plastic producten. Ook gft-afval kunnen we recyclen tot nieuwe duurzame producten. Maar wàt we ook maken van het afval, het kan alleen worden gerecycled als de mensen thuis het afval scheiden; 100% gescheiden = 100% gerecycled!

Gft-afval wordt groen gas en compostHet gft-afval dat ROVA in haar gemeenten gescheiden inzamelt, werd tot voor kort alléén gecomposteerd. Maar het kan nog beter. We kunnen tegenwoordig groen gas maken uit gft-afval. Dit gebeurt door middel van vergisting. Bij vergisten wordt het gft-afval tijdens een biologisch proces omgezet in biogas. Dit biogas wordt bewerkt tot groen gas, dat de kwaliteit heeft van aardgas. Het groene gas kan worden gebruikt voor de verwarming van gebouwen en als voertuigbrandstof. Het materiaal dat na de vergisting overblijft wordt alsnog gecomposteerd! Compost is prima te gebruiken als natuurlijke bodemverbeteraar in de tuin.

Dalfsen en ROVA zetten in op een schone en duurzame samenleving Onder het motto ‘Afval scheiden is Goud!’zetten de gemeente en ROVA in op een schone en duurzame samenleving. Het goed scheiden van afval speelt daarin een belangrijke rol. Want hierdoor kunnen de verschillende afvalstromen goed worden gerecycled. Dit scheelt enorm, want zo zijn bij het maken van nieuwe producten minder originele grondstoffen en fossiele brandstoffen nodig. Omdat het afval niet wordt verbrand, maar wordt gerecycled, leidt het ook tot minder uitstoot van CO2.Het scheiden van gft-afval is dus ècht de moeite waard!

Artikel delen: