Topdrukte bij de Hoonhorster boomkweker

veldhuis23mrt1.jpg

HOONHORST –  Vanmorgen gingen we eens een kijkje nemen bij boomkweker Herco Veldhuis in de Hoonhorst. Uiteraard weer onaangekondigd, want we blijven in stijl. We worden gelijk verwelkomd door een levensgrote waakhond.

herco10.jpg

Een prima hond, die heeft mensenkennis!

Ik denk dat dit dier goed zijn best gaat doen als hij een verkeerd mens zou aantreffen. Toen hij mij zag, ging hij gelijk liggen, dat bedoel ik maar: een dier met mensenkennis. Zo een wil ik later ook!

herco2.jpg

Maar eigenlijk had Herco niet eens tijd om mij te woord te staan. Want het is nu voor hem hoogseizoen. Hij doet in deze periode ontzettend veel voor de groothandel. Ja, hij levert aan de groothandel. Dat is toch niet niets!

herco3.jpg

De particulieren die komen meestal een paar weken later. Die willen voor de beeldvorming graag een bloeiende boom zien om tot aankoop over te gaan. Maar de handel en de groothandel  kijken daar dwars doorheen. Die weten wel hoe een bepaalde boom er uit ziet.

herco4.jpg
Snel even de boom rechtop zetten voor de foto

Wat hij al zegt, nu drukte, het spul moet nu bij de klanten zo’n beetje geplant worden. De particulieren die zijn eigenlijk alleen op zaterdag welkom, zodat ik mijn handen vrij heb om grote orders klaar te maken. Ja, dan komt die Pipo van Dalfsennet mij ok nog van het werk afhooln. Ma det vindt hij niet erg, ik ben zelf ook een trouwe kijker van deze site.

herco5.jpg

Hier de “witte Berk” een kweekvorm dus

Loop maar eens mee naar achter, naar de kwekerije, door hek van alles staon. Hij is ook een beetje gespecialiseerd in oude fruitrassen. Mut ik schrijven dat jij de goedkoopste kweker bent? Nee, doe dat ma niet: want kwaliteit heeft zijn prijs.

herco6.jpg

 

Dus uit die woorden begrijp ik heel goed dat hij voor kwaliteit en duurzaam gaat. Hij heeft een naam hoog te houden.

herco7.jpg

Wij wandelen even door zijn ”landgoed” hij noemt allerlei namen van bomen, waar ik het bestaan niet van wist, ma det hoeft ok niet want ik ben ook geen rasechte tuinier. Zo laat hij een witte berk zien. Een gekweekte berk, prachtig in de tuin, zeker in de winter.

 

herco8.jpg

de eetbare nispel

Dan de nispel, die vruchten geeft. Die vruchten kan je pas eten als die verrot zijn. Klopt, die heb ik ook op de Horte gezien en geproefd bij die tuinman Henri Kroes daar.

 

 herco9.jpg

Particuleiren kunnen (elke) zaterdag vanaf 8.30 uur weer komen

Zo heeft hij legio soorten die nu verhandeld moeten worden. Daarnaast heeft hij ook nog een website. Die zal binnenkort ook onder handen worden genomen, maar ik weet dat het belangrijk is, daar komen we nu gewoon niet aan toe.   http://www.boomkwekerij-veldhuis.nl/

herco11.jpg

herco12.jpg 

Nou Herco: ik hoop dat je vóór Pasen alles verhandeld hebt en dat de paasbult in Hoonhorst van jouw gekweekt materiaal niet groot zal worden.

herco13.jpg

Artikel delen: