2e Paasdag toch eierkuul'n bij partycentrum Het Boskamp

eioog.jpg

DALFSEN – STERREBOS – 2e Paasdag zal er voor het eerst het eierkuul’n plaats vinden bij Het Boskamp in het buitengebied van Dalfsen. Nadere informatie komt nog.

Het is in ieder geval smiddags en het is ook weer gratis. Over opgave kunt u binnenkort meer lezen op www.hetboskamp.nl onder het laatste nieuws en op deze site.

Hier meer over het eierkuul’n elders:

eier_e.jpg

DALFSEN – Eierkuul’n. In Hellendoorn. Nijverdal, Rijssen en Markelo een eeuwen oude traditie. Als Dalfsenaar wel eens gehoord van Sneekuul’n en Zaandkuul’n, maar deze week hoorde ik voor het eerst van eierkuul’n. Het schijnt als volgt te gaan.

Ze zoeken een heuvel, vanaf die heuvel van een aantal meters hoog wordt een spoor getrokken. De kinderen (het is daar een traditie voor kinderen) brengen een door hen geschilderd en hard gekookt ei mee. De bedoeling is het ei boven aan de heuvel lost te laten en naar beneden te laten rollen. De eigenaar van het ei die het verste komt, die is de winnaar. Het schijnt daar in genoemde plaatsen een hele happening te zijn, een waar kinder volks feest. We zochten wat voor u op, op internet. Wie weet is dit ook dit jaar al mogelijk in Dalfsen, want daar zit een bedrijf dat daar verrassend bezig is.

Zie: http://nds-nl.wikipedia.org/wiki/Eierkuuln

Voor filmpje: http://www.youtube.com/watch?v=THFqKKBRdBg

Eierkuul´n

Het eierkuul’n is een van de oude Paastradities die in Hellendoom nog volop in ere wordt gehouden. Deze activiteit vindt jaarelijks plaats op Eerste Paasdag op het zogenaamde ´Kuulbargien´ op de Hellendoornse Berg, in de buurt van hotel De Uitkijk. Het eierkuul’n begint net als alle paasactiviteiten van de Stichting Oald Heldern / de Noaberschop op het halve uur en dus om 14.30 uur precies.

Eierkuul´n.

 Bij dit laatste spel laten de deelnemers hun gekookte eieren rollen vanaf een heuveltje, over een kunstmatig aangelegde of natuurlijke baan. De winnaar van het spel was degene wiens ei het verst rolde. Een variant hierop was het spel waarbij men moest proberen om een eerder gerold ei te raken. Lukte dit, dan kreeg de werper van het laatste ei het eerder gerolde ei.Op het filpmje uit Markelo gebruikten men volgens mij rouwe eieren.

Eieren rollen op Ameland

Eieren horen bij pasen en hebben vast alles te maken met vruchtbaarheid en het begin van de lente. Het verstoppen en zoeken van paaseieren is een veel voorkomend ritueel. Op Ameland worden geen eieren verstopt, maar van de duinen gerold.

We zijn geen eilanders van geboorte en of we het volgens de regels doen is een grote vraag, maar voor onze kinderen is het eieren rollen een jaarlijks terugkerend festijn.Eerst moeten de eieren natuurlijk geverfd worden. Eigenlijk doe je dat door ze te koken met verfpoeder of -tablet. We zijn te laat dit jaar en de winkelier raadt ons aan crêpepapier te gebruiken. Dus wikkelen de kinderen de hardgekookte eieren in crêpepapier, leggen ze in bakjes water en wachten vol spanning af. Het resultaat is niet zo spectaculair als met de officiële methode, maar na ze wat bijgekleurd te hebben met stiften zien de eieren er best aardig uit. Op eerste paasdag hollen neefjes en nichtjes naar het dichtsbijzijnde duin dat geschikt is voor de exercitie. Als het sneeuwt is dit duin overigens ook ideaal om met de slee vanaf te glijden. Elk kind heeft een ei dat op het startteken met kracht naar beneden wordt gerold. Dan rent de meute naar beneden om te kijken welk ei het verst is gekomen of welk ei is gesneuveld. Aan het eind van de dag liggen de Amelander duinen vol kapotte eieren. Tot groot genoegen van de zeemeeuwen.

Artikel delen: